Η παγκόσμια κρίση ανοίγει νέα σελίδα στο εμπόριο

Η παγκόσμια κρίση ανοίγει νέα σελίδα στο εμπόριο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας φαίνεται να επιδρά ως καταλύτης για τη διευθέτηση κρίσιμων διεθνών ζητημάτων. Παραλλήλως με τις πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά υπό την έμμεση επίδρασή τους, υπήρξε προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας, προετοιμάζονται ανοίγματα στο Ιράν, διαμορφώνονται βάσεις επίλυσης του Παλαιστινιακού και χθες στην Ντόχα του Κατάρ οι εκπρόσωποι 142 χωρών-μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την περαιτέρω απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου, ξεπερνώντας τα εμπόδια που έθεταν η Γαλλία για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στα γεωργικά προϊόντα και η Ινδία για την εξασφάλιση πρόσβασης των κλωστοϋφαντουργικών της προϊόντων στη Δύση.

Κεφαλαιώδεις οι αποφάσεις της Ντόχα, θέτουν τις βάσεις για μια νέα περίοδο στις εμπορικές ανταλλαγές, που θα διευρύνει τον κύκλο της παγκοσμιοποίησης, αλλά θα πιέσει για μεταρρυθμίσεις την ευρωπαϊκή κοινή αγροτική πολιτική και προφανώς θα θίξει και τους Ελληνες αγρότες, που στηρίζουν το εισόδημά τους στις κοινοτικές επιδοτήσεις. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η απελευθέρωση του εμπορίου σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του παγκοσμίου εισοδήματος κατά 2,8 τρισ. δολ. μέχρι το 2015.

Την ίδια στιγμή η σύνοδος του ΟΠΕΚ δεν κατάφερνε να βρει κοινή γραμή με τους ανεξάρτητους παραγωγούς στη μείωση της παραγωγής του πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή κατά 1,5 εκατ. βαρέλια, αλλά η Ρωσία αρνήθηκε να πράξει κατ’ αναλογίαν το ίδιο, με αποτέλεσμα η τιμή του μαύρου χρυσού να υποχωρήσει χθες στα 18,70 δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή