Η τεχνολογία στην υπηρεσία των αγελάδων

Η τεχνολογία στην υπηρεσία των αγελάδων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λύση της εικονικής πραγματικότητας επέλεξαν  Ρώσοι κτηνοτρόφοι, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν το άγχος των αγελάδων τους και να ενισχύσουν την παραγωγή γάλακτος. Ετσι, οι αγελάδες ενός κοπαδιού «φόρεσαν» συστήματα εικονικής πραγματικότητας προσαρμοσμένα στα ειδικά χαρακτηριστικά του κεφαλιού τους και παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε εικόνες θερινού βοσκοτόπου.

Το ρωσικό υπουργείο Αγροκτηνοτροφίας και Τροφίμων επικαλέστηκε πλήθος μελετών που υποδεικνύουν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις συναισθηματικές εμπειρίες των μηρυκαστικών και στην παραγωγή γάλακτος. Οι πρώτες μελέτες που εκπονήθηκαν μετά το πείραμα, κατέγραψαν όντως βελτίωση της γενικής «συναισθηματικής κατάστασης του κοπαδιού». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τα πειράματα έλαβαν χώρα στην κτηνοτροφική μονάδα  RusMoloko, στην περιοχή Ραμένσκι, της Μόσχας. Η ανακοίνωση κατέληγε ότι «τα παραδείγματα από κτηνοτροφικές μονάδες άλλων κρατών υποδεικνύουν ότι ένα γαλήνιο περιβάλλον συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας και στην αύξηση της ποσότητας του παραγόμενου γάλακτος».

Κτηνίατρος – τενόρος

Οι Ρώσοι ερευνητές  έχουν ήδη δεσμευθεί να πραγματοποιήσουν περαιτέρω μελέτη για τη μακροχρόνια απόδοση του συστήματος εικονικής πραγματικότητας, ελπίζοντας ότι θα επεκτείνουν το πρόγραμμα και σε άλλα ζώα, εφόσον τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που παράδοξες μέθοδοι εφαρμόζονται προκειμένου τα ογκώδη ζώα να ηρεμήσουν και να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος. Ενας κτηνίατρος στο Χάμσαϊρ της νότιας Αγγλίας επέλεξε να τραγουδά άριες από ιταλικές όπερες προκειμένου να καταφέρει να εξετάσει καλύτερα τα ζώα. Ο Αλφόνσο Καμάσα χρησιμοποιεί τακτικά τις φωνητικές του δεξιότητες  για να ηρεμεί τους ασθενείς του. Δεν αστειεύεται, μάλιστα, καθόλου με τη μέθοδο που έχει επιλέξει, καθώς κάθε εβδομάδα παρακολουθεί μαθήματα όπερας από ειδικό δάσκαλο φωνητικής, ώστε να βελτιώσει τις επιδόσεις του.

Υπάρχουν διαθέσιμες πολλές μελέτες που υποδεικνύουν ότι η μουσική βοηθά ακόμα και τα μεγάλα μηρυκαστικά να ηρεμούν. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, ωστόσο, που βλέπουν τον κτηνίατρο να κάνει καντάδα στα ζώα τους, ενώ βρίσκουν το θέαμα ενδιαφέρον και διασκεδαστικό, δεν έχουν καταλήξει στο αν και κατά πόσον αυτή η παράδοξη μέθοδος αποδίδει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή