Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Ουκρανό καπετάνιο για το πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα στον Δούναβη

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Ουκρανό καπετάνιο για το πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα στον Δούναβη

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούγγροι εισαγγελείς απήγγειλαν σήμερα κατηγορίες για ενέργειες που οδήγησαν στο θάνατο 27 ανθρώπων, καθώς και για αποτυχία να παράσχει βοήθεια σε άλλους 35 εις βάρος του Ουκρανού καπετάνιου ενός ελβετικού τουριστικού ποταμόπλοιου, το οποίο εμβόλισε και βύθισε ένα μικρότερο τουριστικό πλοίο τον Μάιο στον Δούναβη.

Το μικρό τουριστικό σκάφος Mermaid, με 35 επιβαίνοντες, βυθίστηκε αφού εμβολίστηκε από το τουριστικό ποταμόπλοιο στον ποταμό Δούναβη, στη Βουδαπέστη, κάτω από μια γέφυρα και υπό σφοδρή βροχόπτωση.

Είκοσι πέντε από τα θύματα ήταν Νοτιοκορεάτες. Ο καπετάνιος του Mermaid και ένα μέλος του πληρώματος επίσης πνίγηκαν, ενώ ένας Κορεάτης παραμένει αγνοούμενος.

Αυτό ήταν το χειρότερο ναυτικό δυστύχημα στον Δούναβη τα τελευταία 50 χρόνια και πλέον.

Το μικρότερο σκάφος, το Mermaid, προσπέρασε το μεγαλύτερο σκάφος και προηγείτο καθώς επιχειρούσε να πλεύσει κάτω από τη γέφυρα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Μολαυταύτα, ο καπετάνιος του μεγαλύτερου πλοίου επιτάχυνε παρότι το μικρό σκάφος ήταν ορατό και στο ραντάρ.

«Ο καπετάνιος δεν έδωσε τη δέουσα σημασία, δεν επικεντρώθηκε στο να κατευθύνει το πλοίο για αρκετά λεπτά», επισήμαναν οι εισαγγελείς, προσθέτοντας ότι ο καπετάνιος δεν κράτησε απόσταση ασφαλείας και δεν έστειλε τα ραδιοσήματα και ηχοσήματα που απαιτούνται κατά την προσπέραση άλλου πλεούμενου.

«Μετά τη σύγκρουση το Mermaid βυθίστηκε μέσα σε 30 δευτερόλεπτα».

Η αστυνομία ταυτοποίησε τον καπετάνιο του πλοίου. Πρόκειται για τον 64χρονο Σ.Γιουρίι από την Οδησσό της Ουκρανίας.

Οι δικηγόροι του έχουν δηλώσει παλαιότερα ότι ο πελάτης τους είναι συντετριμμένος, αλλά δεν έκανε τίποτα λάθος.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου, η Viking Cruises Ltd, η οποία εδρεύει στην Ελβετία, ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τους Ούγγρους ερευνητές.

Οι εισαγγελείς είπαν σήμερα ότι, αν ο καπετάνιος κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει ποινή από φυλάκιση δύο ετών έως κάθειρξη 11 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή