Ισχυρότατη σεισμική δόνηση 8,1 βαθμών συγκλόνισε την Κίνα

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση 8,1 βαθμών συγκλόνισε την Κίνα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε χθες το απόγευμα ορεινή και αραιοκατοικημένη περιοχή στα βορειοδυτικά της Κίνας, όπως ανακοίνωσαν Κινέζοι και Αμερικανοί σεισμολόγοι, οι οποίοι παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού, δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές ή θύματα.

Το επίκεντρο

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην ορεινή περιοχή Κουνλούν, κοντά στα σύνορα με την επαρχία Κουινγκάι και την περιοχή Ξινγιάνγκ στα βορειοδυτικά της Κίνας, σύμφωνα με αξιωματούχο της κρατικής υπηρεσίας σεισμολογίας, στο Πεκίνο. Η περιοχή που επλήγη βρίσκεται περίπου δύο χιλιάδες χιλιόμετρα δυτικά του Πεκίνου, της κινεζικής πρωτεύουσας.

Καμιά ενημέρωση

Τη δόνηση επιβεβαίωσε και μια γυναίκα, η οποία απάντησε στο τηλέφωνο της σεισμολογικής υπηρεσίας στο Ουρουμκούι, πρωτεύουσα της Ξινγιάνγκ, και είπε ότι ελάχιστοι άνθρωποι ζουν στην κακοτράχαλη αυτή περιοχή. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι Αρχές δεν έχουν ενημερωθεί για θανάτους ή τραυματισμούς.

Ο Μπρους Πρεσγκρέιβ, σεισμολόγος στο αμερικανικό γεωλογικό κέντρο, στο Γκόλντεν του Κολοράντο, είπε ότι αν και πρόκειται για απόμερη περιοχή, ένας σεισμός τέτοιας ισχύος θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιες ζημιές. «Είναι τόσο μεγάλος, που θα μπορούσε να προκαλέσει κατολισθήσεις σε ορισμένες κοιλάδες», είπε ο Πρεσγκρέιβ.

Συνηθισμένο φαινόμενο

Οι σεισμοί είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις απομακρυσμένες περιοχές της Κίνας, αν και μια δόνηση της τάξεως των 8,1 βαθμών δεν παύει να είναι εξαιρετικά ισχυρή οπουδήποτε και αν συμβεί. Η Κίνα, εξάλλου, έχει γνωρίσει στην πρόσφατη ιστορία της ισχυρότατους σεισμούς και είναι ευχής έργον το γεγονός ότι αυτή η δόνηση δεν έπληξε κατοικημένη περιοχή.

Οι δύο πιο θανατηφόροι σεισμοί της Κίνας, στον περασμένο αιώνα -ένας το 1920 κι ένας το 1976- έπληξαν κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων των 100.000 και 240.000 ανθρώπων αντιστοίχως. Ο σεισμός του 1920 είχε ισχύ 8,6 βαθμούς, ενώ του 1976 κυμαινόταν μεταξύ 7,8 και 8,2

Στα τέλη του περασμένου μήνα, εξάλλου, ένας ακόμη σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη νοτιοδυτική κινεζική επαρχία Γιουνάν είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια γυναίκα και να καταρρεύσουν πάνω από 3.400 κτίρια, ενώ 134 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Παντως, το πόσο θανατηφόρος είναι ένας σεισμός εξαρτάται από μια πληθώρα διαφορετικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων η πυκνότητα του πληθυσμού και η ποιότητα της αρχιτεκτονικής στην πληγείσα περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή