ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι καλύπτει τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι καλύπτει τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν σήμερα τη Ρωσία ότι βοηθά τη Συρία να αποκρύψει τη χρήση απαγορευμένων τοξικών πυρομαχικών στον εμφύλιο πόλεμο, υπονομεύοντας το έργο του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, ο οποίος προσπαθεί να ταυτοποιήσει τους υπεύθυνους.

Τα σχόλια που έκανε ο Αμερικανός εκπρόσωπος στον ΟΑΧΟ, Κένεθ Γουόρντ, σε μια περίοδο που η Δύση και η Μόσχα συγκρούονται για το συγκεκριμένο ζήτημα, διαψεύστηκαν σχεδόν αμέσως από τη Ρωσία.

Επί μήνες η Μόσχα επικαλείται τις διαφωνίες δύο πρώην εργαζομένων του ΟΑΧΟ οι οποίοι άφησαν να διαρρεύσει ένα έγγραφο και ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως απόδειξη ότι ο Οργανισμός υπαγόρευσε τα συμπεράσματα της έκθεσης της 1ης Μαρτίου. Στην έκθεση αυτή ο ΟΑΧΟ διαπίστωνε ότι τον Απρίλιο του 2018, σε μια επίθεση στην Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό, χρησιμοποιήθηκε μια τοξική ουσία που περιείχε χλώριο. Περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτήν. Την επόμενη εβδομάδα, σε αντίποινα, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, έπληξαν με πυραύλους κυβερνητικούς στόχους στη Συρία.

Η Δαμασκός και η Μόσχα αρνούνται ότι διαπράχθηκε χημική επίθεση στην Ντούμα, υποστηρίζοντας ότι το συμβάν σκηνοθετήθηκε, με πτώματα που μεταφέρθηκαν από άλλες περιοχές.

Ο Γουόρντ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία και η Συρία προσπαθούν απλώς να καλύψουν τη χρήση χημικών όπλων, υπονομεύοντας τον ΟΑΧΟ. «Δυστυχώς, η Ρωσική Ομοσπονδία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη συγκάλυψη. Η Ρωσία και η Συρία μπορεί να κάθονται εδώ μαζί μας αλλά στέκουν απέναντί μας. Συνεχίζουν να ενστερνίζονται τα χημικά όπλα», είπε.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΑΧΟ. Αλεξάντερ Σούλγκιν, απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό. «Πρόκειται για έξοχη ρητορεία… Αλλά αυτοί οι ισχυρισμοί δεν στέκουν. Διαφωνούμε», τόνισε.

Στην ετήσια σύνοδο του ΟΑΧΟ που διεξάγεται στη Χάγη, η Ρωσία κάλεσε τις χώρες-μέλη του Οργανισμού να καταψηφίσουν τη χρηματοδότηση μιας νέας ερευνητικής ομάδας (IIT) που θα αναλάβει να εντοπίσει τους υπεύθυνους για τις χημικές επιθέσεις στη Συρία. Η ενδεχόμενη καταψήφιση του προϋπολογισμού του ΟΑΧΟ θα παρέλυε τη λειτουργία του Οργανισμού.

«Αν η χρηματοδότηση της IIT προέλθει από εθελοντικές συνεισφορές, αυτό θα σημαίνει μόνο ένα πράγμα. Ότι οι εντολοδόχοι της ΙΙΤ θα προσλάβουν υποτιθέμενους ερευνητές (…) για να εξάγουν τα συμπεράσματα που βολεύουν τους στόχους των χορηγών της», είπε ο Σούλγκιν.

Ο διευθυντής του ΟΑΧΟ, Φερνάντο Αρίας, υπερασπίστηκε τη Δευτέρα την έκθεση των ερευνητών για την επίθεση στην Ντούμα, παρά τη διαρροή των εγγράφων –κυρίως από τον ιστότοπο WikiLeaks– που αμφισβητούσαν τα συμπεράσματά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS