Μπους και Πούτιν δεσμεύτηκαν να επισπεύσουν τις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή

Μπους και Πούτιν δεσμεύτηκαν να επισπεύσουν τις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. «Εντατικοποίηση των προσπαθειών που θα οδηγήσουν στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή», ανακοίνωσαν από κοινού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη διάσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον την Τρίτη. Οι δύο ηγέτες ζήτησαν από το Ισραήλ και την παλαιστινιακή Αρχή «να κάνουν βήματα ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να απόσχουν από ενέργειες που είναι επιβλαβείς για την άλλη πλευρά και ν’ αρχίσει εκ νέου ο διάλογος σε υψηλό πολιτικό επίπεδο».

Εκεχειρία

Ταυτόχρονα κάλεσαν τις δυο πλευρές να εφαρμόσουν την εκεχειρία, όπως διαγράφεται στο σχέδιο που εκπονήθηκε από τον διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ και βεβαίως να τηρήσουν το σχέδιο «εκεχειρίας για τις συνομιλίες», όπως διαμορφώθηκε από την επιτροπή του τέως γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ.

Παρότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι χαιρέτισαν τη δέσμευση των Μπους και Πούτιν σχετικά με τον τερματισμό των συγκρούσεων και την αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών, για μια φορά ακόμα αντήλλαξαν βαριές κατηγορίες σχετικώς με το ποιος ευθύνεται για τη συνέχιση της αιματοχυσίας που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε εννιακόσια άτομα. Ο Αχμέντ Αμπντελ-Ραχμάν, σύμβουλος του Παλαιστινίου προέδρου Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την ανησυχία των Αμερικανών και των Ρώσων για τον τερματισμό των συγκρούσεων που, όμως, προκλήθηκαν εξαιτίας της κατοχής των εδαφών μας από τους Ισραηλινούς. Η πολυπόθητη ασφάλεια και σταθερότητα θα επιτευχθεί μόνο όταν αποσυρθεί το Ισραήλ από τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας». Αντιστοίχως, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ο Ραανάν Γκισίν τόνισε: «Ο πρωθυπουργός μας έχει ήδη καταστήσει σαφές πως όταν επιτευχθεί εκεχειρία σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται από τα σχέδια Τένετ και Μίτσελ, ο ίδιος θα είναι αυτός που θα κάνει το πρώτο βήμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το πρόβλημα βρίσκεται στη πλευρά Αραφάτ».

Πάντως, και οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές αναμένουν εναγωνίως την αποσαφήνιση της πολιτικής των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, κάτι που κατά τα φαινόμενα θα γίνει με την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στο πανεπιστήμιο Λούισβιλ την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Αλί Αμπού Ραγκέμπ, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι ο Πάουελ θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή στα τέλη του μηνός. Ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Γιόσι Μπεϊλίν, ο οποίος συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών και τον ειδικό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να ενισχύσουν την ανάμειξη τους στην περιοχή, κυρίως με το να μη λάβουν υπόψη το αίτημα του Σαρόν για περίοδο ηρεμίας διάρκειας επτά ημερών πριν από τη εφαρμογή του σχεδίου Μίτσελ. «Οι Αμερικανοί και ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, αντελήφθησαν ότι η περίοδος ηρεμίας ήταν απλώς ένας ελιγμός, ώστε να καθυστερήσει η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλίων», τόνισε ο Μπεϊλίν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή