Στασιμότητα για το όνομα των Σκοπίων

Στασιμότητα για το όνομα των Σκοπίων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Η έλλειψη σταθερότητας στην ΠΓΔΜ δεν δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για άμεση επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, μετά τις συναντήσεις που είχε χθες στη Νέα Υόρκη με τον γ.γ. των Ην. Εθνών Κόφι Ανάν και τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενώ την προηγουμένη είχε συναντηθεί και με τη Σκοπιανή ομόλογό του κ. Μίτροβα.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε στον κ. Νίμιτς την επιθυμία της ελληνικής πλευράς να κλείσει το θέμα το συντομότερο δυνατό με την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης, η οποία θα έχει τη μορφή σύνθετης ονομασίας και θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Η θέση αυτή ήταν ήδη γνωστή στο παρασκήνιο, δημοσιοποιήθηκε όμως επίσημα την περασμένη εβδομάδα από τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών κ. Πλασκοβίτη.

Η εκτίμηση, ωστόσο, που επικρατεί είναι ότι αυτή τη στιγμή προέχει η ομαλοποίηση της εσωτερικής κατάστασης στην ΠΓΔΜ και η ψήφιση νέου Συντάγματος από τη Βουλή της χώρας. Ο κ. Παπανδρέου περιορίσθηκε να επαναλάβει ότι η σκοπιανή πλευρά αντιλαμβάνεται πως η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων και την ενίσχυση της σκοπιανής οικονομίας από την Ελλάδα. Ο κ. Παπανδρέου εξέτασε με τον γ.γ. και την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, κάτι που έκανε και με την Αλβανή ομόλογό του αλλά και την ηγεσία των Αλβανών ομογενών που ζουν στη Νέα Υόρκη και είναι οι πιο «σκληροί» υποστηρικτές του UCK με τους οποίους επίσης συναντήθηκε και συζήτησε όλο το πλέγμα των σχέσεων του αλβανικού στοιχείου με την Ελλάδα.

Με τον κ. Ανάν συζητήθηκε και το Κυπριακό για το οποίο ο γ.γ. τόνισε ότι ο απεσταλμένος του Αλβαρο Ντε Σότο θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών Κληρίδη – Ντενκτάς, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι η περίοδος μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. αποτελεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας».

Επίσης, ο Ελληνας υπ. Εξωτερικών προέβη σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ με τον Αμερικανό υφ. Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ στη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διαβεβαίωσε για το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για λύση του Κυπριακού, ενώ οι δύο πλευρές εξέτασαν και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η κ. Διαμαντοπούλου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή