Προς παραίτηση ο πρωθυπουργός της Μάλτας

Προς παραίτηση ο πρωθυπουργός της Μάλτας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΛΕΤΑ. Υπό παραίτηση τελεί ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Times of Malta, καθώς η καταγγελλόμενη εμπλοκή μελών της κυβέρνησής του στην άγρια δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία καθιστά την παραμονή του στο αξίωμα εξαιρετικά προβληματική. Κατά τις πληροφορίες αυτές, ο Μουσκάτ πρόκειται να παραιτηθεί μόλις απαγγελθούν κατηγορίες στον Κιθ Σέμπρι, που ώς τη Δευτέρα ήταν επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου.

Η ανεξάρτητη δημοσιογράφος είχε δημοσιεύσει στοιχεία εταιρειών στον Παναμά, οι οποίες είχαν διοχετεύσει «μαύρο» πολιτικό χρήμα σε δύο υπουργούς της κυβέρνησης Μουσκάτ. Υστερα από δύο χρόνια αρνήσεων, οι υπουργοί αυτοί παραιτήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε, καθώς οι έρευνες για τη διαλεύκανση της δολοφονίας έφθασαν πιο κοντά στους «εγκεφάλους».

Ρόλο-κλειδί είχε ο οδηγός ταξί που λειτουργούσε ως μεσάζων ανάμεσα στους πληρωμένους δολοφόνους της δημοσιογράφου και στον επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ, ο οποίος συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να εγκαταλείψει τη Μάλτα με το πολυτελές γιοτ του.

Ο Φένεκ βρισκόταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σέμπρι, ο οποίος τον ενημέρωνε για την πορεία των ερευνών. Τώρα, ο Φένεκ ζητεί χάρη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αντάλλαγμα να καταθέσει όσα γνωρίζει για τον Σέμπρι και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη.

«Οχι» στο αίτημα χάριτος

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την Πέμπτη, αποφασίστηκε να μην προωθηθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας το αίτημα χάριτος του Φένεκ. «Μας εξοργίζει το γεγονός ότι ο Σέμπρι αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να κάνει τον δικαστή και τον εκτελεστή, σε μια έρευνα που μέχρι στιγμής εμπλέκει τρεις από τους στενότερους συνεργάτες του σε δολοφονία», ανέφερε η οικογένεια της Καρουάνα Γκαλιζία. «Αυτή η παρωδία δικαιοσύνης διχάζει τη χώρα μας και την κοινωνία μας, δεν μπορεί να συνεχιστεί», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ενόψει της παραίτησης του πρωθυπουργού, το Εργατικό Κόμμα της Μάλτας ανακοίνωσε ότι οι συγκεντρώσεις υποστήριξης προς τον Μουσκάτ, που είχαν προγραμματιστεί μπροστά στα γραφεία του κόμματος, δεν θα γίνουν. Τα ηνία αναμένεται να αναλάβει προσωρινά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κρις Φέρνε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή