Στην «παγίδα» των φαρμάκων

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάπληξη έχει προκαλέσει στον κόσμο της γυμναστικής η είδηση ότι η κορυφαία αθλήτρια της ρυθμικής, Ρωσίδα, Αλίνα Καμπάεβα είχε πάρει απαγορευμένη ουσία, όπως και η συναθλήτριά της Ιρίνα Τσάτσινα. Η εθνική προπονήτρια Ιρίνα Βίνερ παραδέχτηκε ότι οι δύο σπουδαίες αθλήτριες είχαν χρησιμοποιήσει, εν αγνοία τους, στους αγώνες «Καλής Θέλησης» τη διουρητική ουσία, «φουροσεμίντ», η οποία περιλαμβάνεται στις απαγορευμένες της ΔΟΕ, διότι μπορεί να καλύψει την ύπαρξη άλλων ουσιών. «Οι αθλήτριες είχαν πάρει συμπλήρωμα διατροφής, που περιείχε ένα ελαφρύ διουρητικό, το οποίο δεν είναι απαγορευμένο. Αργότερα, η φυσικοθεραπεύτρια της ομάδας αγόρασε από ρωσικό φαρμακείο, εκ λάθους, άλλο σκεύασμα, που περιείχε τη «φουροσεμίντ» και το οποίο είναι 50 φορές φτηνότερο», είπε. Και πρόσθεσε, με έμφαση:

«Είναι άχρηστο στο άθλημά μας να παίρνεις οποιαδήποτε απαγορευμένη ουσία, καθώς ουδεμία από αυτές μπορεί να βελτιώσει την ανθρώπινη κίνηση, που είναι ο βασικός παράγων στην ρυθμική».

– Κατά λάθος είχε πάρει την απαγορευμένη ουσία ο πυγμάχος Τσου Χένγκχάι, ο οποίος είχε αναδειχθεί 3ος στους εθνικούς αγώνες της Κίνας. Αυτό υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι της ομάδας του. Η ουσία που ανιχνεύθηκε ήταν διουρητικό, το οποίο βοηθάει τους αθλητές να χάνουν βάρος. Ομως, μέλος της ομάδας του αθλητή είπε ότι ο Τσου πάσχει από υπέρταση και πήρε φάρμακο γι’ αυτόν τον σκοπό, το οποίο περιέχει τη διουρητική ουσία.

Τριήμερο για τον Ξενόπουλο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή