Η τρομοκρατία ένωσε τη διχασμένη χώρα του Brexit

Η τρομοκρατία ένωσε τη διχασμένη χώρα του Brexit

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντί για την καθιερωμένη καταναλωτική γιορτή, που θα σήμαινε την αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα, η προχθεσινή «Μαύρη Παρασκευή» απέκτησε ένα ανατριχιαστικά κυριολεκτικό νόημα για τους Λονδρέζους. Δύο αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γέφυρα του Λονδίνου, ένα από τα πιο τουριστικά σημεία στην καρδιά της κοσμοπολίτικης μεγαλούπολης, από το μαχαίρι του δράστη (που έπεσε και αυτός νεκρός) μιας επίθεσης που ξύπνησε μνήμες προηγούμενων ημερών τρόμου.

Το προχθεσινό περιστατικό είχε σωρεία κοινών στοιχείων με την επίθεση τριών ατόμων που εμπνέονταν από το Ισλαμικό Κράτος στις 3 Ιουνίου του 2017, όταν τρεις τρομοκράτες σκότωσαν οκτώ ανύποπτους πολίτες, προτού βρουν και αυτοί τον θάνατο από αστυνομικούς. Το σκηνικό ήταν η ίδια δημοφιλής γέφυρα πάνω από τον Τάμεση. Τα φονικά όπλα ήταν τότε και τώρα μαχαίρια. Και στις δύο περιπτώσεις, οι δράστες φορούσαν ψεύτικα γιλέκα βομβιστών αυτοκτονίας, γεγονός που οδήγησε τους αστυνομικούς στην απόφαση να τους πυροβολήσουν θανάσιμα για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Μέχρι την ώρα που έκλειναν οι σελίδες μας, οι διωκτικές αρχές συγκέντρωναν στοιχεία για το παρελθόν, τα κίνητρα και τις διασυνδέσεις του δράστη, αν και είχαν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση.

Ο,τι και να επεδίωκε ο δράστης, ή οι δράστες, της νέας αιματοχυσίας, γεγονός είναι ότι κατάφερε να ενώσει, έστω προσωρινά, μια βαθύτατα διχασμένη Βρετανία, δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες γενικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου. Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Εργατικός δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ

Καν είναι δύο πολιτικοί που βρίσκονται στους ιδεολογικούς αντίποδες και έχουν ανταλλάξει κατά καιρούς βαριές κουβέντες μεταξύ τους. Ωστόσο, το βράδυ της Παρασκευής οι δηλώσεις τους, που έγιναν με διαφορά ολίγων λεπτών, ήταν σχεδόν βγαλμένες από καρμπόν. Σήμερα, είδαμε τα καλύτερα στοιχεία του βρετανικού λαού, ήταν το κεντρικό τους μήνυμα, και δεν ήταν απλό σχήμα λόγου. Ο κόσμος όλος εντυπωσιάστηκε από την ψυχραιμία και το θάρρος των ανώνυμων περαστικών που βάλθηκαν άοπλοι να αφοπλίσουν τον δράστη και να προστατέψουν με κίνδυνο της ζωής τους άλλους συνανθρώπους τους.

Oλα τα κόμματα ανέστειλαν προσωρινά την προεκλογική εκστρατεία τους. Για τους αναλυτές, ιδίως εκτός Βρετανίας, προβάλλει το ερώτημα πώς θα επιδράσει το επεισόδιο της Παρασκευής στην εξέλιξη του προεκλογικού αγώνα. Το ίδιο ερώτημα είχε τεθεί με τη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ από ακροδεξιό, παραμονές δημοψηφίσματος για το Brexit, το 2016. Πολλοί είχαν σπεύσει τότε να εκτιμήσουν ότι η δολοφονία αυτή θα «άλλαζε τα πάντα», αλλά διαψεύστηκαν. Το προχθεσινό περιστατικό, μικρότερης κλίμακας από τα προηγούμενα στο κοντινό παρελθόν, μάλλον δεν θα έχει διαφορετική τύχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή