Στο Λος Αντζελες αναζητούν σκιά

Στο Λος Αντζελες αναζητούν σκιά

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σκιά αναδεικνύεται σταδιακά σε ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια του Λος Αντζελες, με τον δήμο να έχει εντοπίσει τα θερμότερα σημεία της πόλης και να σχεδιάζει την τοποθέτηση 750 σκιάστρων. Η πόλη προσέλαβε, μάλιστα, τον πρώτο της ειδικευμένο γεωπόνο, ανακοινώνοντας τη φύτευση 90.000 σκιωδών δέντρων έως το 2021. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, μέρος των εμβληματικών φοινίκων της μεγαλούπολης ενδέχεται να αντικατασταθεί από πλατύφυλλα δέντρα.

«Η σκιά είναι θέμα ισότητας. Σκεφθείτε τους ηλικιωμένους κατοίκους, που εξαρτώνται από το λεωφορείο για τη μετακίνησή τους μέσα στον θερινό καύσωνα. Τους αξίζει να ζουν άνετα, όπως και οι συμπολίτες τους στις εύπορες συνοικίες», είπε ο δήμαρχος Ερικ Γκαρκέτι. Στις ακριβές γειτονιές του Μπέβερλι Χιλς και του Μπρέντγουντ, τα αειθαλή δέντρα προσφέρουν άφθονη σκιά, ενώ στις φτωχές συνοικίες, όπως το Ανατολικό L.A., δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου δέντρα.

Η ηλιοφάνεια ήταν κάποτε ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Λος Αντζελες, προσελκύοντας κατοίκους από κάθε σημείο των ΗΠΑ. Υπό την αιγίδα του Εμπορικού Επιμελητηρίου, που διένειμε φυλλάδια και βιβλία παρουσιάζοντας τη Νότια Καλιφόρνια ως ηλιόλουστη ουτοπία, η εκστρατεία βοήθησε στη μεταμόρφωση του Λος Αντζελες σε μεγαλούπολη. Οι σύγχρονοι κάτοικοι της πόλης σπανίως εγκαταλείπουν τον κλιματισμό, μετακινούμενοι σε κλιματιζόμενα αυτοκίνητα και αφήνοντας τα λεωφορεία και τα πεζοδρόμια στους εισοδηματικά ασθενέστερους. «Η πόλη έγινε πιο εχθρική προς τους πεζούς τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ η μέση θερμοκρασία αυξάνεται», λέει ο πρώην κριτικός αρχιτεκτονικής των Los Angeles Times, Κρίστοφερ Χόθορν.

Για τις υποβαθμισμένες συνοικίες της πόλης, η φύτευση δέντρων δεν προκαλεί ενθουσιασμό. Η πόλη είχε προχωρήσει και πριν από δύο δεκαετίες σε μεγάλο πρόγραμμα αναδάσωσης. Η αδιαφορία των αρχών, όμως, συνετέλεσε ώστε τα δέντρα να μην κλαδεύονται όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα κινδύνους για τους περιοίκους. Δορυφορικές εικόνες του εύπορου Δυτικού Λος Αντζελες και της συνοικίας Λος Φελίζ δείχνουν κάλυψη δέντρων σε ποσοστό 35% των συνοικιών, ενώ το ποσοστό αυτό δεν υπερβαίνει το 10% με 12% στο υποβαθμισμένο Νότιο Λος Αντζελες. Μελέτες δημόσιας υγείας κατέδειξαν ότι ο αριθμός δέντρων σε μια γειτονιά είναι αντιστρόφως ανάλογος με το ποσοστό εμφάνισης αναπνευστικών παθήσεων και το ποσοστό εισαγωγών σε τοπικά νοσοκομεία κατά τη διάρκεια επεισοδίων καύσωνα.

Ακόμη και τα φοινικόδεντρα του Λος Αντζελες ενδέχεται να υποστούν δραστική μείωση, καθώς προσφέρουν ελάχιστη σκιά και στερούν από την πόλη τούς λιγοστούς υδάτινους πόρους της. «Τα φοινικόδεντρα έχουν ξεχωριστή πολιτιστική αξία και για τον λόγο αυτόν θα διατηρηθούν. Πρέπει, όμως, να προσελκύσουμε τους κατοίκους πίσω στον δημόσιο χώρο και να τους αποθαρρύνουμε από τη χρήση του αυτοκινήτου», λέει ο Χόθορν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή