Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εγκαινίασε το «ιδανικό σοσιαλιστικό χωριό»

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εγκαινίασε το «ιδανικό σοσιαλιστικό χωριό»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βόρεια Κορέα εγκαινίασε και επισήμως μια καινούργια πόλη στην επικράτεια της, την οποία τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν «την επιτομή του μοντέρνου πολιτισμού». Την πόλη, η οποία παρουσιάζεται ως ένα από τα πιο σημαντικά οικοδομικά εγχειρήματα της Βόρειας Κορέας, εγκαινίασε ο ίδιος ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν .

Σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο πρακτορείο KCNA, η πόλη της Σαμτζιγιόν θα μπορεί να φιλοξενήσει 4.000 οικογένειες, οι οποίες θα διαμένουν σε νέα διαμερίσματα και θα απολαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μία πίστα για σκι και ένα στάδιο που θα διεξάγονται διάφορα αθλητικά δρώμενα.

Ωστόσο, παρότι η πόλη θα λειτουργήσει ως μέσο προώθησης μίας πιο σύγχρονης και πλούσιας εικόνας της Βόρειας Κορέας, η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας θα συνεχίσει να ζει σε συνθήκες φτώχειας. Όπως αναφέρει η μη-κυβερνητική οργάνωση «Εθνική Επιτροπη για τη Βόρεια Κορέα» (National Committee on North Korea), «πολλοί υποφέρουν από ελλείψεις στο φαγητό, στα καύσιμα, τον ηλεκτρισμό, το πόσιμο νερό και άλλες αναγκαιότητες». Ακόμη, στη σχετική αναφορά της για τη νέα πόλη, η ΜΚΟ τονίζει ότι έλαβαν χώρα καταναγκαστικά έργα κατά την οικοδόμηση της, κάτι όχι ασυνήθιστο για τη σοσιαλιστική χώρα.

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εγκαινίασε το «ιδανικό σοσιαλιστικό χωριό»-1

H «σοσιαλιστική ουτοπία» της Σαμτζιγιόν. KCNA via REUTERS

Σύμφωνα με τον Colin Zwirko, ανταποκριτή της εξειδικευμένης ιστοσελίδας για θέματα που αφορούν τη Βόρεια Κορέα, NK News, η Σαμτζιγιόν αποτελεί κάτα κάποιο τρόπο ένα «υπόδειγμα» πόλης για τη χώρα. «Όπως φαίνεται μέχρι τώρα, έχει ωραίες καθαρές προσόψεις και μοναδικά φανταχτερά κτίρια, χωρίς να θυμίζει καμία άλλη πόλη της Βόρειας Κορέας», είπε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος, μιλώντας στο BBC. Η πόλη είναι «σχετικά μικρή και περπατιέται εύκολα», προσθέτει, τονίζοντας ότι το η έκταση της είναι μόλις δύο με τρία χιλιόμετρα.

Εντούτοις, η συγκεκριμένη πόλη δεν είναι ακριβώς «καινούργια», καθότι προϋπήρχε της σημερινής, νέας μορφής της. Σύμφωνα με τον Zwirko, ορισμένα από τα κτίρια της αναδιαμορφώθηκαν, ένω άλλα κατεδαφίστηκαν και χτίστηκαν άλλα καινούργια στη θέση τους. Σύμφωνα με το KCNA, στην πόλη έλαβε χώρα μία «δραστική αλλαγή», η οποία τη μετέτρεψε σε «μία ουτοπία υπό τον σοσιαλισμό». Αντιστοίχως, ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν την έχει χαρακτηρίσει σε ομιλία του, ένα «ιδανικό σοσιαλιστικό χωριό».

Τέλος, η σημασία της πόλης είναι και συμβολική, καθότι βρίσκεται πολύ κοντά στο Όρος Παέκτου, το οποίο θεωρείται ιερό στη χώρα, καθότι εκεί πιστεύεται ότι γεννήθηκε ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν και ηγέτης της Βόρειας Κορέας από το 1994 μέχρι το 2011, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT