Η Ε.Ε. έτοιμη να αντιμετωπίσει βιολογική επίθεση

Η Ε.Ε. έτοιμη να αντιμετωπίσει βιολογική επίθεση

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «κοκτέιλ» απειλών που ξεπρόβαλε από τις στάχτες της 11ης Σεπτεμβρίου, η επίθεση με βιολογικά όπλα είναι σίγουρα μία από τις πλέον εφιαλτικές αλλά ίσως και η πλέον απτή, δεδομένης της μυστηριώδους υποθέσεως του άνθρακα…

Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας κ. Αλ. Παπαδόπουλος, κατέληξε σε σειρά προτάσεων για την από κοινού αντιμετώπιση μιας πιθανης απειλής.

Οι 15 υπουργοί συμφώνησαν στη δημιουργία ποικίλων μηχανισμών συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών, ώστε η εκδήλωση επιθέσεως σε ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη να αντιμετωπισθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα από το σύνολο των κρατών-μελών.

Ετσι, συμφωνήθηκε η δημιουργία μηχανισμού που θα διευκολύνει τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις σε περίπτωση κρίσης, μεταξύ άλλων με τη σύσταση μικτών ομάδων και ευρωπαϊκών δικτύων εμπειρογνωμόνων, τόσο για την αντιμετώπιση κρίσεων, όσο και για την αξιολόγιση, διαχείριση και ο γνωστοποίηση τυχόν απειλών.

Επιπλέον συμφώνησαν να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις επιστημονικές δυνατότητες κάθε χώρας στην πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων, όπως και για τα αποθέματα ορών, εμβολίων και αντιβιοτικών που διατηρεί η κάθε μία. Οι «15» ανέλαβαν τέλος να προωθήσουν την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και άλλων θεραπευτικών μέσων.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι την Τρίτη, η Επιτροπή κατέθεσε επισήμως πρόταση για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού δικτύου για την κοινή αντιμετώπισης σειράς μεταδοτικών ασθενειών, φυσικά, όχι μόνον στο πλαίσιο τρομοκρατικής επίθεσης. Το δίκτυο αυτό, θα έχει κύριο στόχο τον εντοπισμό και αντιμετώπιση επιδημιών εν τη γενέσει τους. Το δίκτυο αυτό θα δίδει τη δυνατότητα, μέσω της παρακολούθησης των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλα τα κράτη-μέλη να διαπιστώνει την εμφάνιση ιδιαίτερα μεγάλων εξάρσεων (όπως υπήρξε η αιφνίδια αύξηση κρουσμάτων προσβολής από άνθρακα στις ΗΠΑ). Με τη διαπίστωση μίας τέτοιας κρίσης, θα σημαίνει αμέσως ο συναγερμός σε όλα τα κράτη-μέλη ώστε να λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις για την αντιμετώπισή της.

Αλλες ήταν οι πληροφορίες του εκπροσώπου της αντιπολίτευσης στις ΗΠΑ, Χαρόν Αμίν, ο οποίος επικαλέστηκε στενή συνεργασία Παστούνων με τη Βόρεια Συμμαχία. Αναφορά έγινε και για την εξέγερση 23 ομάδων Παστούν εναντίον των Ταλιμπάν. Την είδηση επιβεβαίωσε εν μέρει στην Ουάσιγκτον ο στρατηγός Σταφλμπιμ, διευκρινίζοντας όμως ότι είναι άγνωστο με ποιους συνεργάζονται οι εξεγερθέντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή