ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο πρίγκιπας Ανδρέας θα κλητευθεί να καταθέσει για τον Επσταϊν

Βρετανία: Ο πρίγκιπας Ανδρέας θα κλητευθεί να καταθέσει για τον Επσταϊν

Πέντε γυναίκες που κακοποιήθηκαν από τον αυτόχειρα παιδεραστή Τζέφρεϊ Επσταϊν υποστηρίζουν ότι ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπας Ανδρέας, υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας των δραστηριοτήτων του Επσταϊν και ότι πολλές γυναίκες εξαναγκάζονταν να του κάνουν μασάζ στην έπαυλή του, στη Νέα Υόρκη.

Ο δικηγόρος Ντέιβιντ Μπόις, που τις εκπροσωπεί, δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή του BBC Panorama ότι πρόκειται να επιδώσει κλήτευση στον δούκα του Γιορκ προκειμένου να τον εξαναγκάσει να καταθέσει ως μάρτυρας και για τις πέντε εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς πιστεύει ότι ο Βρετανός γαλαζοαίματος διαθέτει σημαντικές πληροφορίες για τη διακίνηση λευκής σαρκός από τον δισεκατομμυριούχο χρηματιστή. Ο ίδιος, βέβαια, ισχυρίζεται ότι ουδέποτε υπήρξε μάρτυρας ούτε υποπτεύθηκε oτιδήποτε κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στον Επσταϊν.

Ειδικότερα, ο δικηγόρος των γυναικών δήλωσε: «Ενα από τα πράγματα που προσπαθήσαμε ήταν να θέσουμε ερωτήματα στον πρίγκιπα Ανδρέα και να μάθουμε ποια ήταν η ερμηνεία που δίνει ο ίδιος. Αλλωστε, ήταν τακτικός επισκέπτης στην έπαυλη Επσταϊν. Οφείλει να απαντήσει και να μιλήσει». Οι κλητεύσεις, δηλαδή η ένορκη κατάθεση στο δικαστήριο, έχουν ετοιμαστεί και για τις πέντε γυναίκες, και απομένει να υπογραφούν από δικαστή, μόλις ο πρίγκιπας Ανδρέας πατήσει σε αμερικανικό έδαφος. Σε περίπτωση που δεν θελήσει να καταθέσει, μπορεί να αμφισβητήσει δικαστικώς την κλήτευση.

Ο Σπένσερ Κουβίν, ένας άλλος δικηγόρος, ο οποίος εξέτασε τον Επσταϊν πριν από μία δεκαετία και εκπροσωπεί σήμερα αρκετά από τα θύματά του, απηύθυνε προσωπική έκκληση προς τον πρίγκιπα Ανδρέα για ανωμοτί κατάθεση. «Γίνε άνδρας, υπερασπίσου αυτά που πιστεύεις και πες την αλήθεια. Εμφανίσου», δήλωσε ο Κουβίν στο Panorama, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν στοχεύει στο να κλητεύσει τον πρίγκιπα. «Αν θέλει να βοηθήσει τα θύματα πραγματικά, πρέπει να εμφανιστεί», διευκρίνισε.

Με δάκρια στα μάτια εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό Panorama και η Βιρτζίνια Ρόμπερτς Τζιουφρ, η οποία ισχυρίζεται ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον πρίγκιπα σε ηλικία 17 ετών. Οπως δήλωσε, ο πρίγκιπας Ανδρέας, ο Επσταϊν και η τότε σύντροφός του, η κοσμική Γκίσλεϊν Μάξουελ, επισκέφθηκαν το αριστοκρατικό νυχτερινό κέντρο Tramp, στο Λονδίνο. Κατά την επιστροφή τους, μετά τη δια-σκέδαση, η Γκίσλεϊν ενημέρωσε το κορίτσι ότι έπρεπε να κάνει για τον Ανδρέα ό,τι ακριβώς κάνει και για τον Επσταϊν. Στη συνέχεια, η Τζιουφρ ακολούθησε την οδηγία να «ψυχαγωγήσει» τον πρίγκιπα. «Ολα ξεκίνησαν σε ένα λουτρό και συνεχίσαμε στο υπνοδωμάτιο. Η όλη διαδικασία δεν κράτησε πολύ. Ηταν αηδιαστικό. Δεν ήταν κακός, αλλά απλώς σηκώθηκε, είπε ευχαριστώ και έφυγε». Ο πρίγκιπας Ανδρέας αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει συναντήσει ποτέ τη 17χρονη και ισχυρίζεται ότι δεν τη θυμάται καθόλου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο για τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τον πρίγκιπα Ανδρέα και ότι η απόφασή του να αποσυρθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα υπήρξε σίγουρα πολύ δύσκολη.