Tακτική σκλήρυνσης από την Aγκυρα

Tακτική σκλήρυνσης από την Aγκυρα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, με βάση το σύμφωνο που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου, διεμήνυσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μόλις 24 ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο, ο κ. Ερντογάν ουσιαστικά έσπευσε να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει. «Εάν το θέμα τεθεί στην ατζέντα, θα τους πούμε ότι αυτό που έκαναν η Λιβύη και η Τουρκία απορρέει από κυριαρχικά τους δικαιώματα και δεν θα τα συζητήσουμε μαζί τους», απάντησε, χαρακτηριστικά, σε ερώτημα που του ετέθη σχετικά με όσα αναμένει η Αθήνα από τη σημερινή συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη. «Η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέτρα, εμείς επίσης έχουμε το δικαίωμα να λάβουμε. Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο», δήλωσε ακόμα ο κ. Ερντογάν, ο οποίος και περιέγραψε ως μάταιες τις προσπάθειες της Αθήνας, της Λευκωσίας και του Καΐρου να ακυρώσουν τη συμφωνία Τρίπολης – Αγκυρας. «Δεν θα έχουν καμία συνέπεια, διότι έχουμε συνομολογήσει γραπτή συμφωνία με τη Λιβύη».

Η Aγκυρα εμφανίζεται απορριπτική και έναντι της παρέμβασης της Ε.Ε., την οποία και περιγράφει ως αναρμόδια. Χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν επισήμανε (Star Channel) ότι «η Ε.Ε. δυστυχώς παραβαίνει τις αρμοδιότητές της. Η Ε.Ε. δεν είναι αρμόδια να μιλήσει για θέματα που έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση». Ο κ. Οζουγκέργκιν αναφέρθηκε και στο πώς αντιμετωπίζει η Αγκυρα τη σημερινή συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη. «Εχουν να μιλήσουν για τόσα πολλά. Οχι μόνο για διμερή θέματα. Οχι μόνο για το Αιγαίο ή θέματα των μειονοτήτων σε κάθε χώρα ή τα διάφορα τρομοκρατικά στοιχεία που έχουν βρει καταφύγιο στην Αθήνα ή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αλλά επίσης για την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και βέβαια το ΝΑΤΟ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Οζουγκέργκιν.

Για το –σε επίπεδο διεθνούς δικαίου νομικά ανυπόστατο– σύμφωνο μεταξύ Τρίπολης και Aγκυρας έλαβε χθες θέση και η Μόσχα. Από τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, προκύπτει ότι η Μόσχα ανησυχεί κυρίως για το δεύτερο μνημόνιο, που αφορά τη στρατιωτική συνεργασία Τρίπολης – Αγκυρας, κάτι που παραβιάζει ευθέως τη συμφωνία για τη συγκρότηση της λιβυκής προσωρινής κυβέρνησης. Ως προς το μνημόνιο που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η κ. Ζαχάροβα επισήμανε ότι η Μόσχα παρατήρησε την αντίδραση από έναν αριθμό μεσογειακών κρατών και, κυρίως, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. «Παρά την επίσημη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης ζωνών δεν έρχεται σε σύγκρουση με τα διεθνή πρότυπα, η Αθήνα και η Λευκωσία κατηγόρησαν τα δύο κράτη ότι παραβιάζουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και τα συμφέροντά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχάροβα. Και κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι Αγκυρα και Τρίπολη «θα επιδείξουν πολιτική σύνεση και θα απέχουν από δράσεις που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη αλλά και στη Μεσόγειο συνολικότερα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή