Εγκαίνια της «σοσιαλιστικής ουτοπίας» από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Εγκαίνια της «σοσιαλιστικής ουτοπίας» από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Την ολοκλήρωση του φιλόδοξου σχεδίου του Κιμ Γιονγκ Ουν για τη δημιουργία μιας «σοσιαλιστικής ουτοπίας» στη Βόρεια Κορέα γιόρτασε χθες η Πιονγιάνγκ: ο ηγέτης της χώρας εγκαινίασε μια νέα πόλη, κοντά στο ιερό βουνό, από το οποίο κατάγεται η οικογένειά του, ενώ τα κρατικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «το απόγειο του σύγχρονου πολιτισμού». Μια τεράστια γιορτή με πυροτεχνήματα διοργανώθηκε στην πόλη Σαμτζιγιόν, κοντά στο όρος Παεκτού, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο, που έδειξε φωτογραφίες του Κιμ να κόβει την κορδέλα, σε μια τελετή με φόντο κτίρια σκεπασμένα με χιόνι.

Η πόλη διαθέτει νέα συγκροτήματα κατοικιών, ξενοδοχεία, χιονοδρομικό κέντρο, εμπορικές, πολιτιστικές και ιατρικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, αναμένεται να στεγάσει 4.000 οικογένειες και διαθέτει 380 συγκροτήματα δημόσιων και βιομηχανικών κτιρίων. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές πρωτοβουλίες του Κιμ, στην προσπάθειά του να προωθήσει την αυτάρκεια της εθνικής οικονομίας της χώρας. Η κατασκευή της πόλης, όμως, καθυστέρησε εξαιτίας ελλείψεων σε υλικά και εργατικό δυναμικό, που αποδίδονται στις διεθνείς κυρώσεις εις βάρος της Πιονγιάνγκ με σκοπό να αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Χθες, η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι πλησιάζει η διορία του τέλους του έτους που έχει θέσει στις ΗΠΑ προκειμένου να αναστείλει η Ουάσιγκτον την εχθρική πολιτική της και να αποφασίσει ποιο θα είναι το χριστουγεννιάτικο δώρο της. Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ρι Τάε Σονγκ, χαρακτήρισε «χαζό τέχνασμα» την έκκληση των ΗΠΑ για περαιτέρω συνομιλίες προκειμένου να παγώσει ο διάλογος έως τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Απαντώντας από το Λονδίνο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε να έχει ακόμη εμπιστοσύνη στον Κιμ, αν και παραδέχτηκε ότι του αρέσει να εκτοξεύει πυραύλους, γι’ αυτό και τον αποκαλεί «Rocket man», όπως εξήγησε. Ευχήθηκε, εξάλλου, ο Κιμ να προχωρήσει σε αποπυρηνικοποίηση –«θα το διαπιστώσουμε», είπε–, αλλά και να μην το κάνει, η Ουάσιγκτον δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ «αν αυτό χρειαστεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή