Οδηγίες για κατασκευή πυρηνικής βόμβας σε εργαστήριο της Αλ Κάιντα

Οδηγίες για κατασκευή πυρηνικής βόμβας σε εργαστήριο της Αλ Κάιντα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Μισοκαμένα έγγραφα, γεμάτα χημικούς τύπους και λεπτομερείς περιγραφές για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, βρέθηκαν σε εγκαταλελειμμένο σπίτι, το οποίο, κατά τα φαινόμενα, λειτουργούσε ως αυτοσχέδιο εργαστήριο του δικτύου της Αλ Κάιντα, στο κέντρο της Καμπούλ, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times. Στον ίδιο χώρο βρέθηκε επίσης ένα φυλλάδιο για το πώς μπορεί να επιβιώσει κανείς μετά μια πυρηνική έκρηξη, αλλά και οδηγίες για την κατασκευή μικρότερων βομβών καθώς και ενός «υπερόπλου».

Οι οδηγίες ήταν γραμμένες στα αραβικά, τα γερμανικά, τα ουρντού και τα αγγλικά και περιέγραφαν «πώς η έκρηξη του ΤΝΤ συμπιέζει πλουτώνιο, ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα, προκαλώντας αλυσιδωτή αντίδραση και εντέλει θερμοπυρηνική έκρηξη», αναφέρει η εφημερίδα. Η ανεύρεση όλων αυτών των εγγράφων και των χημικών ουσιών επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους της Δύσης και φέρνει στην επιφάνεια το μέγεθος των σχεδίων της Αλ Κάιντα για μια επίθεση με πολύ χειρότερες συνέπειες από εκείνη της 11ης Σεπτεμβρίου.

Πυρηνικοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ο όλος σχεδιασμός παραπέμπει στις προσπάθειες του δικτύου να κατασκευάσει μια συσκευή πυρηνικής σχάσης, παρόμοια με τον «Χονδρό Ανδρα», το όνομα της βόμβας που έπεσε στο Ναγκασάκι. Οι ίδιοι, ωστόσο, επισήμαναν ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κατασκευαστεί μια τέτοια πυρηνική κεφαλή.

Την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξή του σε πακιστανική εφημερίδα, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε ισχυριστεί ότι η οργάνωσή του διαθέτει χημικά και πυρηνικά όπλα: «Αν η Αμερική χρησιμοποιήσει χημικά ή πυρηνικά όπλα εναντίον μας, τότε κι εμείς θα απαντήσουμε με χημικά και πυρηνικά», φέρεται να είχε δηλώσει στην εφημερίδα. Αν και οι τρομοκράτες δεν είχαν καταφέρει να αποκτήσουν την ικανότητα κατασκευής τέτοιων όπλων, εντούτοις όλ’ αυτά τα έγγραφα και τα υλικά -που βρέθηκαν σε σπίτια της Καμπούλ- αποδεικνύουν την πρόθεσή τους να το κάνουν, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Εγγραφα με εγχειρίδια πλοήγησης και διαγράμματα διαφόρων τύπων αεροσκαφών βρέθηκαν και σε άλλα τρία ή τέσσερα σπίτια, που χρησιμοποιούσε η Αλ Κάιντα στην Καμπούλ και ενδεχομένως ακόμη και αυτός ο Μπιν Λάντεν, και εγκαταλείφθηκαν βιαστικά, με την εισβολή στην πόλη των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας, τη Δευτέρα. Εκτός των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, βρέθηκαν επίσης μελέτες γύρω από τις τεχνικές διάσωσης ομήρων από τις ειδικές δυνάμεις των Δυτικών, αριθμοί τηλεφώνων παραγωγών βιοχημικών και συνθετικών υλικών, καθώς και υψηλού επιπέδου εγχειρίδια φυσικής και χημείας.

Στη βιασύνη του να φύγει, ένας Πακιστανός, που προφανώς πολεμούσε στο πλευρό των Ταλιμπάν, άφησε πίσω του ένα γράμμα προς την οικογένειά του, στο Πεσαβάρ. Με ημερομηνία 28 Οκτωβρίου, ο Μοχάμεντ Χαλίκ έγραφε: «Μην ανησυχείτε για μένα. Να προσεύχεστε για μένα πέντε φορές την ημέρα. Ο εχθρός μας δεν είναι ισχυρός, θα νικήσουμε. Αν πεθάνουμε εδώ, δεν θα υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή».

Αλλες ήταν οι πληροφορίες του εκπροσώπου της αντιπολίτευσης στις ΗΠΑ, Χαρόν Αμίν, ο οποίος επικαλέστηκε στενή συνεργασία Παστούνων με τη Βόρεια Συμμαχία. Αναφορά έγινε και για την εξέγερση 23 ομάδων Παστούν εναντίον των Ταλιμπάν. Την είδηση επιβεβαίωσε εν μέρει στην Ουάσιγκτον ο στρατηγός Σταφλμπιμ, διευκρινίζοντας όμως ότι είναι άγνωστο με ποιους συνεργάζονται οι εξεγερθέντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή