Οι ειδικοί για τα κινητά προειδοποιούν…

Οι ειδικοί για τα κινητά προειδοποιούν…

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύντομες συνομιλίες στο κινητό τηλέφωνο, που δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το ένα λεπτό κάθε φορά και κυρίως αποφυγή της χρήσης από τα παιδιά, τα οποία εμφανίζονται ιδιαιτέρως «ευάλωτα» στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, είναι οι συμβουλές των επιστημόνων ως προς τη χρήση των κινητών, προκειμένου για τη μείωση των πιθανοτήτων να προξενηθούν βλάβες στην υγεία. Ζήτημα, που λαμβάνει νέα τροπή μετά το κύμα αγωγών εναντίον εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ από ασθενείς με όγκο στο κεφάλι, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν προκλήθηκαν από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Η «K» απευθύνθηκε σε Ελληνες επιστήμονες, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το ενδεχόμενο των όποιων απειλών εγκυμονεί η χρήση της κινητής τηλεφωνίας.

– Πόσο πιθανή είναι η πρόκληση ασθενειών;

– «Με τα δεδομένα που διαθέτουμε έως σήμερα, ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Δεν γνωρίζουμε εάν αυτοί οι άνθρωποι που ανέπτυξαν όγκο στον εγκέφαλο θα είχαν ασθενήσει εάν δεν χρησιμοποιούσαν κινητά», επισημαίνει στην «K» η κ. Κωνσταντίνα Νικήτα, επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.

Ενδείξεις

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν προς αυτόν το συσχετισμό, καθώς, όπως προσθέτει, η κ. Νικήτα, «επιδημιολογικές μελέτες στη Σουηδία και τις ΗΠΑ αναφέρουν μια τάση για υψηλότερη πιθανότητα ανάπτυξης όγκου του εγκεφάλου στην πλευρά που συνηθίζει ο χρήστης να κρατά το κινητό τηλέφωνο». Το θέμα δεν θα κλείσει εάν δεν περάσουν αρκετά χρόνια, ώστε να έχουμε στα χέρια μας περισσότερες και κυρίως, μακροχρόνιες επιδημιολογικές μελέτες, που να ερευνούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Εως τότε, όμως, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή: Ιδιαιτέρως, τη στιγμή, που καταγράφονται υπερβάσεις των ορίων ασφαλείας!

Οπως τονίζει η κ. Νικήτα, «από μετρήσεις και υπολογισμούς που πραγματοποιήσαμε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών διαπιστώσαμε ότι σε πολλές περιπτώσεις η ακτινοβολία, που δέχεται ο χρήστης όταν μιλά στο κινητό, μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, που ορίζουν οι παγκόσμιοι οργανισμοί».

Αυτό σημαίνει, ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό, διαπερνά το κρανίο και εισχωρεί στους εγκεφαλικούς ιστούς. Η ποσότητα της ακτινοβολίας, εξαρτάται, κυρίως, από το είδος της συσκευής και την απόσταση του κινητού από το κεφάλι (όσο πιο κοντά κρατά ο χρήστης τη συσκευή την ώρα που μιλά, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα δέχεται).

Σημαντικότερο, όμως, όλων, είναι το συμπέρασμα ότι τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν να μιλούν στο κινητό, καθώς ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. «Η εξάπλωση της χρήσης των κινητών από τα παιδιά θα πρέπει να αποθαρρύνεται, διότι λόγω των διαστάσεων και της δομής του, ο εγκέφαλος των παιδιών είναι πιο επιρρεπής στην απορρόφηση της ακτινοβολίας σε σχέση με τους ενηλίκους», επισημαίνει η κ. Νικήτα.

«Εως την οριστική επίλυση του ζητήματος των βιολογικών επιπτώσεων της χρήσης των κινητών, κρίνεται επιβεβλημένη η αποφυγή της άσκοπης χρήσης και η συντομία στις συνδιαλέξεις με το κινητό τηλέφωνο», επισημαίνει στην «K» ο δρ. Στέφανος Τσιτομενέας, προϊστάμενος του Τμήματος Ηλεκτρονικής ΤΕΙ Πειραιά, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών.

Οπως τονίζει ο κ. Τσιτομενέας, «η διάρκεια κάθε συνδιάλεξης πρέπει να περιορίζεται στο μισό έως ένα λεπτό το πολύ και κατόπιν να ακολουθεί τουλάχιστον πεντάλεπτη παύση. Για συνδιαλέξεις μεγαλύτερης διάρκειας συνιστάται η χρήση του καλωδίου με το πρόσθετο μικρόφωνο-ακουστικό (hands free), ώστε το κινητό τηλέφωνο να απομακρύνεται μισό έως ένα μέτρο από το σώμα του χρήστη». Υπερβάσεις των ορίων διαπιστώθηκαν και στο ΤΕΙ Πειραιά.

Υπερβάσεις ορίων

Σύμφωνα με μετρήσεις και υπολογισμούς που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα του ΤΕΙ Πειραιά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, «σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκαν υπερβάσεις των ορίων», όπως λέει ο κ. Τσιτομενέας.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση των χαντς φρι, οι έρευνες του Πολυτεχνείου, δείχνουν ότι συμβάλλουν στη μείωση της ακτινοβολίας-εκείνο ωστόσο, που θα πρέπει να προσέχουν οι χρήστες, είναι να μην τυλίγεται το καλώδιο του χαντς φρι γύρω από την κεραία του κινητού. Και βέβαια και εδώ συνιστάται φειδώς στο χρόνο ομιλίας…

Επί δύο ώρες παρέμεινε σκαρφαλωμένη στην ταράτσα πολυκατοικίας στην οδό Φαλήρου 3 στο Κουκάκι μία 51χρονη απειλώντας να αυτοκτονήσει. Πρόκειται για την Μαρία Τσιριγωτάκη, η οποία ανέβηκε στην ταράτσα του κτιρίου λίγο μετά τις 3 μ.μ. Στο σημείο έσπευσε ισχυρή δύναμη της αστυνομίας και τελικά, λίγο μετά τις 5 μ.μ., η γυναίκα επείσθη να κατέβει. Οι γείτονές της έκαναν λόγο για προσωπικά και οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή