Απελάσεις Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων από Βερολίνο

Απελάσεις Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων από Βερολίνο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανία δήλωσε ότι θα απελάσει δύο διπλωματικούς υπαλλήλους τής ρωσικής πρεσβείας, εξαιτίας της ελλιπούς συνεργασίας της Μόσχας με τις ανακριτικές αρχές στο Βερολίνο, σε σχέση με τη δολοφονία ενός Γεωργιανού άνδρα στη γερμανική πρωτεύουσα, για την οποία οι εισαγγελείς υποπτεύονται ρωσική ή τσετσενική ανάμειξη. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, οι δύο Ρώσοι διπλωματικοί υπάλληλοι εργάζονταν για τη ρωσική μυστική υπηρεσία GRU. Οι γερμανικές αρχές τους χαρακτήρισαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» και τους κάλεσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός επτά ημερών.

«Θα συναντηθώ με τον Ρώσο πρόεδρο την ερχόμενη εβδομάδα και θα τον ενημεώσω», δήλωσε για το θέμα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ από το Λονδίνο, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. «Λάβαμε την απόφαση αυτή γιατί δεν βλέπαμε η Ρωσία να μας υποστηρίζει στην εξιχνίαση της δολοφονίας», προσέθεσε. Η Ρωσία, που αρνείται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, απάντησε άμεσα, προειδοποιώντας ότι σκοπεύει να αντιδράσει για την εχθρική ενέργεια και αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα απαντήσει με απελάσεις Γερμανών διπλωματών ή πρακτόρων.

Η απόφαση του Βερολίνου αποτελεί μια κλιμάκωση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, αλλά και άλλων δυτικών χωρών, ειδικά μετά την επίθεση με δηλητήριο εις βάρος του πρώην Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, σε βρετανικό έδαφος. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας εξήγησε στη σχετική ανακοίνωση πως το Βερολίνο αντιδρά στην πλημμελή συνεργασία των ρωσικών αρχών στην έρευνα γύρω από τη δολοφονία του 40χρονου Τόρνικε Κ. σε κεντρικό πάρκο του Βερολίνου. Το θύμα, γνωστό και ως Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι, δέχθηκε πυρά στο κεφάλι τον Αύγουστο, καθώς κατευθυνόταν σε τζαμί. Στο παρελθόν είχε πολεμήσει στο πλευρό αυτονομιστών της Τσετσενίας κατά της Μόσχας και εθεωρείτο από τις ρωσικές αρχές «εχθρός του κράτους» και «τρομοκράτης». Οι γερμανικές αρχές έχουν συλλάβει ως ύποπτο για τη δολοφονία του τον Ρώσο πολίτη Βαντίμ Κράσικοφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή