Γερμανία: Θα φύγουν… παραμένοντας στην κυβέρνηση

Γερμανία: Θα φύγουν… παραμένοντας στην κυβέρνηση

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Nikolaus ist Groko aus» («Του Αγίου Νικολάου τελειώνει ο Μεγάλος Συνασπισμός»). Το σύνθημα με το οποίο ο επικεφαλής της νεολαίας του SPD, Κέβιν Κίνερτ, κινητοποίησε τη βάση του κόμματος ώστε να επιτύχει την εκλογή των «ανταρτών» Σάσκια Εσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς στην ηγεσία του κόμματος, επιστρέφει ως μπούμερανγκ. Λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο κομματικό συνέδριο, οι δισταγμοί στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για την πιθανή αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση εντείνονται.

«Οποιος εγκαταλείπει έναν συνασπισμό, αφήνει εν μέρει τον έλεγχο να φύγει από τα χέρια του», δήλωσε ο Κίνερτ στην εφημερίδα «Ράινισε Ποστ», ενώ μετά τον σχετικό σάλο διευκρίνισε ότι δεν κάνει υποδείξεις στους συνέδρους, ούτε έχει προσχωρήσει στο στρατόπεδο όσων ζητούν τη συνέχιση της συγκυβέρνησης. «Το κομματικό συνέδριο, όπως κάθε συνέδριο, έχει δικαίωμα να βάλει τέλος στην υπόθεση ή να υποδείξει έναν δρόμο προς το τέλος, αν θεωρεί ότι αυτό είναι σωστό», είπε ο Κίνερτ. «Και δεν έχω κανέναν φόβο, το επόμενο τρίμηνο, να κατεβώ σε προεκλογικό αγώνα με το SPD, εάν αυτό πρέπει να γίνει. Εγώ δεν θα σταθώ εμπόδιο», προσέθεσε ο επικεφαλής της νεολαίας.

Να σημειωθεί ότι το ψήφισμα που θα τεθεί στην κρίση των 600 συνέδρων στις 6 και 7 Δεκεμβρίου, δεν περιλαμβάνει καν την επιλογή της αποχώρησης από τον μεγάλο συνασπισμό. Το ψήφισμα, όπως είναι διαμορφωμένο μέχρι στιγμής, θέτει όρους στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, χωρίς να τους συνοδεύει με μετρήσιμα αποτελέσματα ή χρονικές προθεσμίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι Σοσιαλδημοκράτες προτίθενται να ζητήσουν περισσότερα χρήματα για επενδύσεις, καθορισμό του κόστους ρύπων σε υψηλότερα επίπεδα, ώστε να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή, και αύξηση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα που εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση. Ο Κίνερτ, που θα είναι υποψήφιος για την αντιπροεδρία του κόμματος, σημείωσε ότι το SPD δεν ζητεί επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου συγκυβέρνησης, αλλά ενεργοποίηση της ρήτρας που προβλέπει νέες διευθετήσεις στο μισό της κυβερνητικής θητείας, «εάν έχουν αλλάξει οι συνθήκες».

Στις βουλευτικές εκλογές του 2017, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν 20%, ενώ οι δημοσκοπήσεις σκιαγραφούν ζοφερή εικόνα νέας πτώσης. Ως εκ τούτου, η αποχώρηση από τον μεγάλο συνασπισμό θα ήταν μια ριψοκίνδυνη κίνηση. Από την άλλη πλευρά, το επιχείρημα των Εσκεν και Βάλτερ-Μπόργιανς ήταν ότι η παραμονή στον μεγάλο συνασπισμό και η ταύτιση των Σοσιαλδημοκρατών με τους Χριστιανοδημοκράτες ευθύνεται για τις απώλειες και ότι το κόμμα χρειάζεται ανασυγκρότηση και μετατόπιση πιο αριστερά στο πολιτικό φάσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή