Ανταλλάγματα από ΝΑΤΟ ζητάει ο Ερντογάν

Ανταλλάγματα από ΝΑΤΟ ζητάει ο Ερντογάν

1' 15" χρόνος ανάγνωσης

Η Τουρκία δεν έθεσε βέτο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για το σχέδιο άμυνας των Βαλτικών χωρών και της Πολωνίας, αλλά τώρα είναι η σειρά των συμμάχων της να τη στηρίξουν στην εκστρατεία της εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη βόρεια Συρία. Αυτό δήλωσε την επομένη της συνόδου κορυφής του Λονδίνου ο Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην πρωτεύουσα της Βρετανίας.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και στην τετραμερή με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας, το βράδυ της Τρίτης, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Ολοι μάς ζήτησαν να τους υποστηρίξουμε (για τη Βαλτική). Κατόπιν συνεννόησης με τους συνεργάτες μου, τους είπαμε εντάξει, αλλά και εσείς δεν πρέπει να μας εγκαταλείψετε στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Δεν μπορεί να υπάρξει συμμαχία χωρίς αλληλεγγύη», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τη λύπη του επειδή «ορισμένοι σύμμαχοι συνεχίζουν να συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις», δηλαδή την YPG.

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ζήτησε από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ να χρηματοδοτήσουν το σχέδιό του για μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων στην «ασφαλή ζώνη» της βόρειας Συρίας και υποστήριξε ότι μέχρι τώρα έχει εξασφαλίσει υποστήριξη από μια χώρα, την οποία δεν κατονόμασε. Μέχρι τώρα, έχει γίνει γνωστό ότι το Κατάρ, χώρα που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, πρόκειται να χρηματοδοτήσει το τουρκικό σχέδιο. Ο Ερντογάν γνωστοποίησε επίσης ότι θα συναντηθεί εκ νέου με τους ηγέτες των τριών μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων τον προσεχή Φεβρουάριο, στην Κωνσταντινούπολη, με βασικό θέμα συζήτησης το Συριακό.