ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα και Αγκυρα ετοιμάζουν νέο συμβόλαιο για τους S-400

Μόσχα και Αγκυρα ετοιμάζουν νέο συμβόλαιο για τους S-400

Ρωσία και Τουρκία εργάζονται πάνω σε ένα συμβόλαιο για την παράδοση νέας παρτίδας στην Άγκυρα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο της εταιρείας Rosoboronexport.

Η Μόσχα ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με την Άγκυρα για την παράδοση νέας παρτίδας του αντιαεροπορικού συστήματος στο πρώτο μισό του νεόυ έτους, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής, κρατικής εταιρείας εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού, Αλεξάντερ Μιχέβ.

Η Τουρκία αγόρασε το σύστημα το καλοκαίρι και η Άγκυρα άρχισε να παραλαμβάνει συστοιχίες S-400 τον Ιούλιο. 

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Σουγκάεφ, που ηγείται της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Στρατιωτική-Τεχνική Συνεργασία, οι συστοιχίες πυραύλων S-400 θα είναι επιχειρησιακές και «ετοιμοπόλεμες» πριν από την άνοιξη του 2020. 

Η απόφασή της Τουρκίας πυροδότησε νέα ένταση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, εταίρο της στο NATO, καθώς η Ουάσιγκτον εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η Ρωσία να αξιοποιήσει τα ραντάρ των S-400 προκειμένου να συγκεντρώσει δεδομένα και να αποτιμήσει τις δυνατότητες του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ