Φοροελαφρύνσεις τύπου Μπους

Φοροελαφρύνσεις τύπου Μπους

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρότυπο τα φορολογικά μέτρα που προσφάτως επέλεξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, και με σκοπό να αμβλύνει τις επιπτώσεις της ύφεσης η κυβέρνηση επέλεξε την άμεση εφαρμογή, από την αρχή του 2002, φορολογικών και άλλων ρυθμίσεων, συνολικού κόστους 265 δισ. δρχ. Συγκεκριμένα, η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνήλθε υπό την προεδρία του κ. K. Σημίτη, ενέκρινε την αύξηση του αφορολογήτου κατά 20% για τα εισοδήματα του 2002 και την κατάργηση του πρώτου κλιμακίου 5% για τους μισθωτούς.

Το αφορολόγητο αυξάνει για τους μισθωτούς από 2.400.000 δρχ. σε 2.780.000 δρχ. και για τους υπόλοιπους φορολογούμενους σε 2.530.000 από 2.100.000 δρχ. με διατήρηση του πρώτου φορολογικού κλιμακίου 5%. Επιπλέον, αποφάσισε τη μείωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από 35% σε 32,5% στις περιπτώσεις που επιτυγχάνεται αναλογικώς αύξηση της απασχόλησης, με την υπόσχεση να διευρυνθεί το μέτρο στην περίπτωση που θα αποδώσει. Ακόμη η Κυβερνητική Επιτροπή, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας Νίκ. Χριστοδουλάκης, αποφάσισε την κατάργηση από την αρχή του νέου έτους του φόρου χαρτοσήμου από όλες τις συναλλαγές, με εξαίρεση τις μισθώσεις κατοικιών και τις συμβάσεις.

Ως αντιστάθμισμα του κόστους που προκαλείται από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, επέβαλε από την 1-1-2002 φορολογία με συντελεστή 7% στα repos και επέβαλε τη φορολόγηση των ακινήτων που ανήκουν σε Offshore εταιρείες. Αντιθέτως, δεν υιοθέτησε πρόταση για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα και ενέκρινε την επιτάχυνση της άντλησης πόρων του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης κατά το προσεχές έτος. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκεται η στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει στο 3,8%. Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, παρ’ ότι δήλωσε ότι τα μέτρα κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, τα χαρακτήρισε μίζερα και ασθενή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή