Κυβερνητική λύση αναζητεί τώρα ο ΟΗΕ

Κυβερνητική λύση αναζητεί τώρα ο ΟΗΕ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες ψήφισμα που επικροτεί τις απόπειρες να πληρωθεί το πολιτικό κενό και το κενό ασφαλείας στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, από την Καμπούλ οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας δήλωσαν ότι μπορούν να αναλάβουν την ασφάλεια της χώρας χωρίς βοήθεια από το εξωτερικό.

Το ψήφισμα δεν αναφέρεται ρητά στη σύσταση ειρηνευτικής δύναμης, όμως σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Νεγκροπόντε, δίνει στα δυτικά στρατεύματα, που ήδη βρίσκονται στο Αφγανιστάν, την εξουσία να τηρούν τον νόμο και την τάξη.

Παράλληλα, οι διπλωματικές απόπειρες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης είχαν και χθες τη σφραγίδα του πρώην βασιλιά Μοχάμεντ Ζαχίρ Σαχ, ο οποίος δήλωσε ότι επιστρέφει σύντομα στη χώρα. «Θα επιστρέψω σύντομα, όχι ως μονάρχης αλλά ως υπηρέτης του έθνους., δήλωσε ο Ζαχίρ Σαχ σε διάγγελμά του προς το έθνος. Ο τέως μονάρχης υποσχέθηκε ότι σύντομα θα συγκληθεί Λόγια Ζίρκα (συμβούλιο των αρχηγών των φυλών) και ότι οι αποφάσεις της θα εφαρμοστούν.

Ωστόσο, η γνωστή απροθυμία των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας να μοιραστούν την εξουσία με τον πρώην βασιλιά έχει γεννήσει φόβους ότι οι Τατζίκοι, Ουζμπέκοι και Χαζάροι που την αποτελούν θα έρθουν σε σύγκρουση με τους Παστούνους του βασιλιά. Η δυσκολία της συμφιλίωσης των αντιμαχόμενων στρατοπέδων εντείνεται, καθώς οι Ταλιμπάν, όπως δήλωσε ο Μουλάς Ομάρ, προτιμούν να πεθάνουν, παρά να συμμετάσχουν σε όποια μελλοντική κυβέρνηση. Ιδιαίτερα προβληματική θα είναι η σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αν η Βόρεια Συμμαχία πάρει τον έλεγχο του Κανταχάρ και των άλλων περιοχών των Παστούνων.

Χθες, πάντως, ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της Βόρειας Συμμαχίας Γιούνις Κανούνι δήλωσε ότι η Συμμαχία θα τηρήσει τα συμπεφωνημένα και θα αποδεχθεί τα σχέδια ειρήνευσης του ΟΗΕ, όμως δήλωσε ότι δεν χρειάζεται να αναπτυχθεί στη χώρα ειρηνευτική δύναμη, παρά την επιμονή των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του ΟΗΕ. Αυτές οι τάσεις της Βόρειας Συμμαχίας για ανεξαρτησία από τη Δύση έχουν μετριάσει τους πανηγυρισμούς για την πτώση της Καμπούλ στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον.

Με σκοπό την εξεύρεση λύσης, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν Λακντάρ Μπραχίμι στέλνει για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου σήμερα το επιτελείο του στην Καμπούλ, ενώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οργανώνεται διάσκεψη για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η διάσκεψη μπορεί να αρχίσει το Σαββατοκύριακο, ενώ άλλες πηγές την τοποθετούν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Στις διεργασίες θα συμβάλει και η σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης σήμερα στα γραφεία του ΟΗΕ.

Αλλες ήταν οι πληροφορίες του εκπροσώπου της αντιπολίτευσης στις ΗΠΑ, Χαρόν Αμίν, ο οποίος επικαλέστηκε στενή συνεργασία Παστούνων με τη Βόρεια Συμμαχία. Αναφορά έγινε και για την εξέγερση 23 ομάδων Παστούν εναντίον των Ταλιμπάν. Την είδηση επιβεβαίωσε εν μέρει στην Ουάσιγκτον ο στρατηγός Σταφλμπιμ, διευκρινίζοντας όμως ότι είναι άγνωστο με ποιους συνεργάζονται οι εξεγερθέντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή