ΚΟΣΜΟΣ

Β. Κορέα: «Πολύ σημαντική» στρατιωτική δοκιμή ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε η Πιονγιάνγκ

Β. Κορέα: «Πολύ σημαντική» στρατιωτική δοκιμή ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε η Πιονγιάνγκ

«Μία πολύ σημαντική δοκιμή» ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε η Πιονγιάνγκ, η οποία, σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο πρακτορείο KCNA, μπορεί να οδηγήσει στην αναβάθμιση της στρατηγικής θέσης της χώρας. Η Βόρεια Κορέα δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα περαιτέρω λεπτομέρειες για τη δοκιμή.

Όπως αναφέρουν ορισμένοι αναλυτές, οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας ενδέχεται να δοκίμασαν τη μηχανή ενός εκτοξευτή δορυφόρων ή έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, παρότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά διεθνών κυρώσεων αναφορικά με το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε μία χρονική στιγμή, που η Πιονγιάνγκ μοιάζει να κλείνει την πόρτα σε περαιτέρω διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν χρειάζεται να μπούμε σε εκτενείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ τώρα, και η αποπυρηνικοποίηση έχει ήδη βγει εκτός του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά το Σάββατο ο Βορειοκορεάτης πρέσβης στον ΟΗΕ, Κιμ Σονγκ.

Η Βόρεια Κορέα έχει θέσει προθεσμία μέχρι το τέλος του χρόνου στις ΗΠΑ, για να παρουσιάσουν μία νέα συμφωνία αποπυρηνικοποίησης, η οποία θα περιλαμβάνει σημαντικές ελαφρύνσεις στον τομέα των κυρώσεων και γενικώς θα θέσει έναν «νέο δρόμο» στις διαπραγματεύσεις των δύο χώρων, τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έθεσε στο κέντρο της ατζέντας του το 2018.

Τέλος, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να προχωρήσει στην εκτόξευση ενός δορυφόρου, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματα της για παραχωρήσεις. Μέσω αυτού του δορυφόρου, η Πιονγιάνγκ θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει περισσότερες βαλλιστικές δοκιμές με λιγότερο «προκλητικό» τρόπο, συγκριτικά με πιθανές εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλης εμβέλειας.