Φιλελεύθερος Κύπρου: Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό σκάφος στην Κρήτη

Φιλελεύθερος Κύπρου: Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό σκάφος στην Κρήτη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, σε μια πρώτη προσπάθεια να επιβάλει νέα τετελεσμένα, αλλά και για να ανιχνεύσει τις ελλαδικές αντιδράσεις και αντοχές, σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα «Φιλελεύθερος». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βιασύνη που υπήρξε από τουρκικής πλευράς να υπογραφεί η συμφωνία με το καθεστώς της Τρίπολης, να γίνει αμέσως μετά η επικύρωσή της από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως και η κατάθεσή της στη συνέχεια στα Ηνωμένα Έθνη, πράγμα που έγινε όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ρετζέ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνουν πως θα κινηθούν γρήγορα.

Πρώτο βήμα, συνεπώς, είναι η αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους και αργότερα, μετά το τέλος των σεισμικών ερευνών, γεωτρύπανου. Η δεύτερη φάση δεν αναμένεται ότι θα γίνει αμέσως. 

Παράλληλα, θα συνεχίζονται οι παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία βρίσκονται τα δυο γεωτρύπανα και τα δυο ερευνητικά σκάφη.

Η Αθήνα, σε ό,τι αφορά την περιοχή της Κρήτης, έχει μεν ανησυχήσει για τις τουρκικές ενέργειες, θεωρεί ωστόσο ότι μπορεί να αποβεί κρίσιμο και να παρουσιασθεί ως σωσίβιο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αδειοδοτήσει την αμερικανική ExxonMobil για τα θαλασσοτεμάχιά της. Κι αυτό ενισχύεται, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα και από το γεγονός ότι στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι παρενοχλούν τεμάχια όπου δραστηριοποιούνται άλλες εταιρείες, όχι όμως της αμερικανικής ExxonMobil.

Ο ευρύτερος σχεδιασμός της Άγκυρας 

Είναι σαφές πως η Άγκυρα διαμορφώνει έναν ευρύτερο σχεδιασμό, τον οποίο υλοποιεί βαθμηδόν. Ο σχεδιασμός αυτός συνδέεται με το όραμα για τη «Μεγάλη Τουρκία», που έχει ως χρονικό ορίζοντα το 2023, όταν δηλαδή θα συμπληρωθούν 100 χρόνια τουρκικού κράτους.

Ο στόχος είναι, μέχρι τότε, να επεκταθεί η Τουρκία, να μεγαλώσει με νέα εδάφη και να αυξήσει την επιρροή της. Να καταστεί περιφερειακή δύναμη, η οποία δεν θα έχει εξάρτηση από άλλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία. 

Στους σχεδιασμούς είναι να εγκαταστήσουν στρατιωτική βάση στη Λιβύη. Είναι σαφές πως βόρεια δεν μπορεί να επεκταθεί λόγω Ρωσίας, δυτικά είναι η Ευρώπη, δραστηριοποιείται όμως στα Βαλκάνια αυξάνοντας την επιρροή της.

Πηγή: philenews.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή