Θανατηφόρος έκρηξη ηφαιστείου

Θανατηφόρος έκρηξη ηφαιστείου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, 20 τραυματίστηκαν, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται άλλοι 25, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Ουακαάρι στο Λευκό Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν αναμένεται να βρεθεί κανένας άλλος επιζών. «Δεν υπάρχει κανένα ίχνος ζωής», ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές, μετά την ολοκλήρωση της εναέριας επιχείρησης έρευνας, από ελικόπτερα και άλλα μικρά αεροσκάφη, πάνω από το νησί, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε χθες το απόγευμα.

Το ηφαίστειο Ουακαάρι (που είναι ένας κώνος σκωριών, ο συνηθέστερος τύπος ηφαιστείου) βρίσκεται σε απόσταση περίπου 48 χλμ. από την ανατολική ακτή του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας, στον Κόλπο της Αφθονίας. Εξερράγη στις 14.11 (τοπική ώρα) στέλνοντας στην ατμόσφαιρα έναν τεράστιο πίδακα τέφρας, που ήταν ορατός από το Βόρειο Νησί. Το έργο των ομάδων διάσωσης υπήρξε εξαιρετικά δύσκολο εξαιτίας των ασταθών συνθηκών, με τα τοξικά αέρια και την τέφρα να καλύπτουν τα πάντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη στιγμή της έκρηξης βρίσκονταν στο νησί 50 τουρίστες, μεταξύ των οποίων 20 Αυστραλοί. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα είχαν διασωθεί 23 άτομα, που στην πλειονότητά τους έφεραν τραύματα, κυρίως εγκαύματα, ενώ άλλοι επτά, που είχαν τραυματιστεί σοβαρότερα, διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία στο Οκλαντ και στην Ταουράνγκα. Η πρωθυπουργός της χώρας, Τζασίντα Αρντερν, επισκέφθηκε τη γειτονική παράκτια πόλη Ουακατάνε και τόνισε ότι η κατάσταση ήταν «σοβαρή και εξελισσόμενη». Ο υπαρχηγός της αστυνομίας Τζον Τιμς δήλωσε ότι στο νησί παραμένουν τουλάχιστον 20 άνθρωποι, σημειώνοντας ότι, εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών, τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να επιστρέψουν.

Ωστόσο η έκρηξη δεν ήταν και τόσο απρόσμενη. Ο δρ Κεν Γκλέρχιλ, από το Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών GNS Science, επισήμανε ότι «η πρόσφατη έκρηξη του Ουακαάρι δεν ήταν ισχυρή, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκε ηφαιστειακή δραστηριότητα, οπότε είχαμε ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού». Η επιστημονική υπηρεσία GeoNet είχε εκδώσει συναγερμό «τέταρτου επιπέδου», που σημαίνει ότι «είναι πιθανή μια ηφαιστειακή έκρηξη μέτριας ισχύος». Παρ’ όλα αυτά, οι τουρίστες είχαν αποβιβαστεί κανονικά στο Λευκό Νησί και την ώρα της έκρηξης αρκετοί βρίσκονταν στον κρατήρα του, με αποτέλεσμα να βρουν ακαριαίο θάνατο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από τους επισκέπτες πραγματοποιούσαν κρουαζιέρα με το κρουαζιερόπλοιο «Ovation of the Seas», της Royal Caribbean.Hδη ο Ερυθρός Σταυρός δημιούργησε ιστοσελίδα, ώστε οι οικείοι των αγνοουμένων να τους δηλώσουν. Μεταξύ των δηλωμένων ως αγνοουμένων περιλαμβάνονται Αυστραλοί, Αμερικανοί, Βρετανοί, Ινδοί, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και από τις Φιλιππίνες, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τη Γουατεμάλα, τη Μιανμάρ, την Κίνα κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή