Καταδίκη του Μελανσόν για βίαιη πράξη

Καταδίκη του Μελανσόν για βίαιη πράξη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε τρεις μήνες με αναστολή και πρόστιμο 8.000 ευρώ καταδίκασε χθες δικαστήριο του Παρισιού τον επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) Ζαν-Λικ Μελανσόν, για «εκφοβισμό δικαστικού οργάνου και αστυνομικού, στάση και πρόκληση», μετά την αστυνομική έρευνα στα γραφεία του κόμματος, τον Οκτώβριο του 2018.

Η έδρα του δικαστηρίου συμφώνησε με τις εκτιμήσεις της εισαγγελίας, που κατηγόρησε τον Μελανσόν για «βίαιη πράξη αντίστασης με χρήση βίας», καταδικάζοντας σε ελαφρύτερα χρηματικά πρόστιμα ακόμα τρία στελέχη του αριστερού κόμματος.

Στις 16 Οκτωβρίου 2018 αστυνομικοί και δικαστικοί έφθασαν μπροστά στα γραφεία του κόμματος LFI με στόχο να πραγματοποιήσουν προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις προεκλογικές δαπάνες του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2017 και τις συνθήκες εργασίας των βοηθών των ευρωβουλευτών του LFI. Πολλά μέλη του κόμματος αντέδρασαν στην αστυνομική έρευνα, ενώ ο Μελανσόν έσπρωξε δικαστικό κλητήρα και έναν αστυνομικό, καλώντας τα στελέχη του κόμματος να εισβάλουν στο κτίριο όπου πραγματοποιείτο η έρευνα και φωνάζοντας «Η δημοκρατία είμαι εγώ!». Κινηματογραφημένα στιγμιότυπα του περιστατικού είχαν κυκλοφορήσει λίγα λεπτά αργότερα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πρόκειται για πολιτική –και όχι δικαστική– απόφαση. Είναι μια δικαστική κωμωδία, με στόχο να λυγίσω. Η υπόθεση έχει στοιχίσει 150.000 ευρώ στο LFI, σε δικαστικά και άλλα έξοδα. Ουδέποτε θέλησα να ασκήσω σωματική βία. Το μόνο που επεδίωξα ήταν να παρίσταμαι στην έρευνα για να βεβαιωθώ ότι τα στοιχεία των εγγεγραμμένων στο κόμμα δεν θα αφαιρούνταν από τα γραφεία μας», είπε ο Μελανσόν.

Προτού εισέλθει στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο Μελανσόν είχε προεξοφλήσει την καταδίκη του, καταγγέλλοντας την πολιτική φύση της δίωξης εναντίον του. «θα καταδικαστώ για στάση και ενθάρρυνση στάσης. Θα γίνω, λοιπόν, επισήμως αντάρτης. Δεν πρόκειται για καταδίκη, αλλά για παράσημο. Αν, όμως, είμαι τέτοιος άνθρωπος όπως με περιγράφει η εισαγγελία, έπρεπε να ζητήσουν τη φυλάκισή μου και τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων μου», τόνισε ο Μελανσόν.

Καταπέλτης εναντίον του υπήρξε στην αγόρευσή του ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, λέγοντας: «Δεν βρισκόμαστε στη Βενεζουέλα! Είμαστε στη Γαλλία και όταν βιαιοπραγούμε εναντίον αστυνομικού, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να καταδικαστούμε. Γνωρίζω τις ρητορικές σας ικανότητες, που θυμίζουν περισσότερο τη Γερουσία της αρχαίας Ρώμης. Σας ζητώ, όμως, να σταματήσετε το τσίρκο σας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή