Απαιτήσεις του SPD, μετά την αριστερή στροφή του, προς CDU

Απαιτήσεις του SPD, μετά την αριστερή στροφή του, προς CDU

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πλήγμα στον μεγάλο συνασπισμό της Γερμανίας αναμένεται να καταφέρει η απόφαση της νεοεκλεγείσας ηγεσίας των Σοσιαλδημοκρατών να προτείνει την επιβολή φόρου μεγάλης περιουσίας 1% για όσους Γερμανούς διαθέτουν περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόταση, τόσο στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών όσο και στο SPD, με τους επικριτές του μέτρου να χαρακτηρίζουν προσχηματική και στερούμενη ουσίας την πρόταση της νέας ηγεσίας.

Σε μια προσπάθεια να προλάβει νέες «εκπλήξεις» από τους κυβερνητικούς του εταίρους, ο γενικός γραμματέας του CDU της καγκελαρίου Μέρκελ, Πολ Ζιεμιάκ, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία συνασπισμού δεν θα αποτελέσει αντικείμενο νέας διαπραγμάτευσης μεταξύ CDU και SPD. «Το SPD πρέπει να πει καθαρά τι επιθυμεί και να εξηγήσει πώς θα συνεχίσουμε τη συνεργασία επί τη βάσει της συμφωνίας συνασπισμού», είπε ο Ζιεμιάκ. Την Παρασκευή, το SPD επέλεξε αριστερό «δίδυμο» για την ηγεσία του κόμματος, προβάλλοντας ήδη απαιτήσεις για τη συνέχιση της συμμετοχής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην κυβέρνηση. Στις δηλώσεις του, ο Ζιεμιάκ απέκλεισε την επιβολή φόρου στον μεγάλο πλούτο, την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 12 ευρώ και τη χαλάρωση της υποχρέωσης ισοσκελισμού του προϋπολογισμού. Ο Μάρκους Ζέντερ, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών του βαυαρικού CSU, «αδελφού» κόμματος του CDU, απέκλεισε και αυτός κάθε ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας συνασπισμού. «Η κατάσταση έχει δυσκολέψει. Δεν υπάρχουν τελεσίγραφα ή καταληκτικές ημερομηνίες. Το ερώτημα παραμένει όμως: εάν η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι λειτουργική», τόνισε χθες ο Ζέντερ μιλώντας στο Μόναχο.

Σε δηλώσεις της την Κυριακή, η αρχηγός του CDU, Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, είπε: «Οπως δεν μπορεί κάποιος να είναι ελαφρώς έγκυος, έτσι δεν μπορεί και κάποιο κόμμα να κυβερνά λίγο. Το CDU υπήρξε πιστό στη συμφωνία συνασπισμού και αναμένουμε το ίδιο και από το SPD. Ο συνασπισμός συμφωνήθηκε για το καλό της χώρας και όχι ως θεραπευτική μέθοδος για τα κόμματα εξουσίας», είπε η Κραμπ-Κάρενμπαουερ μιλώντας στην κυριακάτικη Bild am Sonntag. Οι πρώτες συσκέψεις μεταξύ των στελεχών των δύο κομμάτων αναμένεται να αρχίσουν αυτή την εβδομάδα.

Οι προτάσεις της νέας ηγεσίας του SPD, εφόσον εγκριθούν, είναι ικανές να ανατρέψουν τα προσεκτικά οργανωμένα σχέδια της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό. Το SPD απαιτεί, μεταξύ άλλων, τη χαλάρωση της υποχρέωσης ισοσκελισμού του προϋπολογισμού, ευνοώντας νέες επενδύσεις, την κρατική χρηματοδότηση προγράμματος ανανέωσης των τοπικών μεταφορικών υποδομών με κόστος 2 δισ. ευρώ τον χρόνο από το 2025, την παραγραφή των χρεών υπερχρεωμένων δήμων και την ανάληψη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το φιλόδοξο κλιματικό πρόγραμμα της νέας ηγεσίας του SPD προβλέπει την αύξηση του κόστους των επιχειρήσεων για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τη μείωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και την επένδυση σε νέες τεχνολογίες, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μετά τη σταδιακή διακοπή λειτουργίας εργοστασίων παραγωγής ενέργειας μέσω της καύσης άνθρακα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή