Ιταλία: Σολομώντεια λύση για τη συνέντευξη Ασαντ, υπό τον φόβο… διπλωματικού επεισοδίου

Ιταλία: Σολομώντεια λύση για τη συνέντευξη Ασαντ, υπό τον φόβο… διπλωματικού επεισοδίου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI παρουσίασε τελικά, χθες βράδυ, στην ιντερνετική πλατφόρμα streaming της RaiPlay την αμφιλεγόμενη συνέντευξη που παραχώρησε στις 26 Νοεμβρίου ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στη δημοσιογράφο Μόνικα Ματζόνι, έπειτα από πολλές παλινωδίες και μετά τη διαμαρτυρία της Δαμασκού.

Αρχικά η συνέντευξη επρόκειτο να μεταδοθεί στις 2 Δεκεμβρίου, όμως η διοίκηση της RAI είχε σταματήσει κάθε διαδικασία, ενώ τα φιλοκυβερνητικά μέσα στη Συρία είχαν μεταδώσει τμήμα της από το RAInews24. Τελικά, χθες, η διοίκηση υπό τον φόβο να δημιουργηθεί έως και διπλωματικό επεισόδιο –έπειτα κι από την καταγγελία της Δαμασκού για αθέτηση των συμφωνηθέντων– κατέληξε σε μία σολωμόντεια λύση, μεταδίδοντάς τη συνέντευξη, όχι στο επίσημο πρόγραμμα, αλλά σε streaming.

Στη συνέντευξη, που μεταδόθηκε τελικά χθες βράδυ, ο Άσαντ σημείωσε πως η συριακή κυβέρνηση «πάντοτε επαναλάμβανε πως δεν έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Δεν μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε, είναι αδύνατον να το κάνουμε στη δική μας κατάσταση για λόγους, ας πούμε, επιμελητειακούς» και πρόσθεσε: «Ένας επιπλέον, απλός, λόγος είναι ότι εάν προελαύνεις γιατί να χρησιμοποιήσεις χημικά όπλα; Εμείς προελαύνουμε, οπότε τι χρειάζεται; Είμαστε σε πλεονεκτική θέση και δεν υπάρχει λόγος –ιδίως το 2018– να τα χρησιμοποιούμε. Αυτός είναι ένας λόγος». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η καταγγελτική έκθεση του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων (OPAC) «ήταν κατασκευασμένη, μόνο και μόνο επειδή το ζήτησαν οι ΗΠΑ».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Σύρος Πρόεδρος κατηγόρησε τη Γαλλία και την Ε.Ε., υποστήριζοντας: «η Ευρώπη δημοσίως υποστήριξε τους τρομοκράτες από την πρώτη ημέρα, από την πρώτη εβδομάδα. Ενοχοποίησαν τη συριακή κυβέρνηση κι ορισμένες κυβερνήσεις, όπως η γαλλική, εξόπλισαν τους τρομοκράτες. Είναι ένας από τους αξιωματούχους της που δήλωνε, θαρρώ πως ήταν τότε ο ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, "θα τους στείλουμε όπλα"».

O Aσαντ είπε στην ίδια συνέντευξη ότι «γι' αυτό ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, εκατομμύρια άνθρωποι, δεν μπορούσαν να ζουν πλέον στη Συρία, συναντώντας δυσκολίες να παραμείνουν κι εξαναγκάσθηκαν σε έξοδο» και απηύθυνε τα ερωτήματα «ποιος δημιούργησε το πρόβλημα, γιατί έχετε πρόσφυγες στην Ευρώπη;» για να απαντήσει ο ίδιος: «εξαιτίας της τρομοκρατίας που στήριξε η Ευρώπη και προφανώς και οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Αλλά, η Ευρώπη υπήρξε η πρωταγωνίστρια στη δημιουργία του χάους στη Συρία».

Όσον αφορά την αλληλογραφία του με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο Σύρος Πρόεδρος σχολίασε: «του απάντησα με μία επιστολή που εξηγεί την κατάσταση στη Συρία. Είμαστε εκείνοι που, πριν και πάνω απ' όλους, ανησυχούμε για τη ζωή των αμάχων, διότι δεν μπορείς να απελευθερώσεις μία περιοχή, όταν ο κόσμος στέκεται εναντίον σου. Δεν μπορείς να μιλάς γι' απελευθέρωση, όταν οι πολίτες είναι αντίθετοί σου. Το κρίσιμο σημείο της στρατιωτικής επιχείρησης για την απελευθέρωση μίας περιοχής είναι να αποκτήσεις τη στήριξη του πληθυσμού της, ή της όλης περιφέρειας εν γένει. Εκείνο που έγινε σαφές στα τελευταία εννέα χρόνιο είναι αυτό (δηλ. η βία κατά των αμάχων) είναι αντίθετο προς τα συμφέροντά μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή