Εξουδετερώνονται οι «κορυφαίοι» της τρομοκρατίας

Εξουδετερώνονται οι «κορυφαίοι» της τρομοκρατίας

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες και αλυσιδωτές είναι πλέον οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Σε ελάχιστο χρόνο μετά την κατάληψη της Χεράτ, της Καμπούλ και της Τζαλαλαμπάντ, όλο το καθεστώς των Ταλιμπάν καταρρέει, καθώς καταγράφονται σημαντικές απώλειες στην κορυφή και στις παρυφές της ηγεσίας του. Ο μουλά Ομάρ, ο άνθρωπος που στήριξε επί σειράν ετών τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και μόλις προχθές εξακόντισε φραστικά βέλη κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, υποχρεώνεται να εγκαταλείψει το Κανταχάρ, προπύργιο των Ταλιμπάν στο νότιο τμήμα της χώρας, και να αναζητήσει καταφύγιο στα βουνά του Αφγανιστάν, εκεί όπου το μέλλον του είναι αβέβαιο. Ο Μοχάμεντ Ατεφ, ένας εκ των δύο υπαρχηγών του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην τρομοκρατική όργάνωση Αλ Κάιντα, φέρεται να σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στην Καμπούλ και μολονότι το πτώμα του δεν είχε ώς αργά χθες βράδυ εντοπιστεί, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας κ. Ντ. Ράμσφελντ θεωρούσε σχεδόν βέβαιη την πληροφορία περί του θανάτου του. Την ίδια ώρα, και ενώ η αποχώρηση του μουλά Ομάρ από το Κανταχάρ επιτείνει το κενό εξουσίας στη μετά Ταλιμπάν εποχή, ο κλοιός γύρω από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν κλείνει ασφυκτικά.

Φήμες τον ήθελαν να έχει διαφύγει προς το Πακιστάν, ωστόσο το Ισλαμαμπάντ τις διέψευσε και λίγο αργότερα το Πεντάγωνο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο υπ’ αριθμ. 1 καταζητούμενος κρύβεται στο Αφγανιστάν, όπου εκατοντάδες άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων τον κυνηγούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή