Ο μικρός μάγος που βάζει τους γονείς σε έξοδα

Ο μικρός μάγος που βάζει τους γονείς σε έξοδα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνήθως οι δημοφιλείς ταινίες αυξάνουν το ενδιαφέρον για τα βιβλία στα οποία βασίζονται. Ο κανόνας αυτός ανατρέπεται στην περίπτωση του Χάρι Πότερ, αφού η δημοτικότητα του βιβλίου προηγήθηκε της ταινίας. Η αναζήτηση του κατάλληλου ηθοποιού για να ενσαρκώσει τον Χάρι έλαβε ανάλογες διαστάσεις με το μαραθώνιο εντοπισμού της ιδανικής Σκάρλετ Ο’ Χάρα. Η δισεκατομμυριούχος πλέον συγγραφέας των τεσσάρων περιπετειών του μικρού μάγου, Τζ. K. Ρόουλινγκ, δεν είχε δηλαδή κανένα λόγο να εκχωρήσει τα πνευματικά δικαιώματα του πρώτου βιβλίου της στο Χόλιγουντ, αλλά τελικά ενέδωσε στις σειρήνες της κινηματογραφικής Μέκκας, όταν συνειδητοποίησε ότι τα έσοδα από τα εκατομμύρια αντίτυπα που είχε ήδη πουλήσει, θα πολλαπλασιασθούν με την κυκλοφορία της υπερπαραγωγής και των παρελκόμενων προϊόντων (ρούχων, παιχνιδιών, πιάτων, γλυκισμάτων κ.λπ.) με τη συμπαθή φυσιογνωμία του 12χρονου πρωταγωνιστή Νταν Ράντκλιφ.

Οι πρώτες γκοφρέτες Χάρι Πότερ έκαναν την εμφάνισή τους στο κυλικείο της Παιδικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και η «Χαρομανία» αναμένεται να ενταθεί εν όψει Χριστουγέννων και ελληνικής πρεμιέρας. Την ίδια στιγμή στο Λονδίνο, όπου η ταινία προβάλλεται από χθες -και εισιτήριο δεν έχει μείνει ούτε για δείγμα-, «στενάζουν» τα ράφια των πολυκαταστημάτων και οι γονείς βλέπουν με απόγνωση να συσσωρεύονται δίπλα στα απομεινάρια της προηγούμενης υστερίας με τα Πόκεμον τα νέα αντικείμενα του παιδικού πόθου (σκούπες, μπέρτες και μαγικά ραβδάκια). Μόνο μέσα στο πρώτο Σαββατοκύριακο εκτιμάται ότι τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 11,5 εκατομμύρια στερλίνες, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε το «Τόι Στόρι 2» με μόλις 7,75 εκατ. Συνολικά η εμπορευματοποίηση του Χάρι πιστεύεται ότι θα αποφέρει 1,5 δισ. στερλίνες μέσα στο 2002 και έπεται συνέχεια, αφού ήδη έχουν αρχίσει τα γυρίσματα για την κινηματογραφική μεταφορά του δεύτερου βιβλίου. (Σημειώνεται ότι η Ρόουλινγκ σκοπεύει να γράψει άλλα τρία, οπότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια παιδική εκδοχή του Τζέιμς Μποντ, όπου ο πρωταγωνιστής θα αλλάξει τουλάχιστον δύο φορές…)

Το αστείο είναι ότι η Γουόρνερ υποτίθεται ότι επέδειξε ιδιαίτερη εγκράτεια στην εμπορική εκμετάλλευση του φαινομένου, ενθυμούμενη την περσινή οδυνηρή εμπειρία από το πρώτο επεισόδιο της νέας τριλογίας του «Πολέμου των Αστρων». Εξάλλου, η ηλικία των θαυμαστών του Χάρι Πότερ είναι μεταξύ 8 και 14 ετών, δηλαδή ο μαθητευόμενος μάγος απευθύνεται σε παιδιά που αρχίζουν να παίρνουν τα παιχνίδια τους στα… σοβαρά. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, τα διάφορα αντικείμενα να γίνουν ανάρπαστα ακόμη και από παιδιά που δεν μπορούν ακόμη να διαβάσουν τα βιβλία. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», το 60% των παιδιών ηλικίας 6 ώς 17 ετών στις ΗΠΑ έχουν διαβάσει τουλάχιστον ένα βιβλίο Χάρι Πότερ και υπολογίζεται ότι το υπόλοιπο 40% θα έχει αγοράσει σακίδιο, τσίχλα ή έστω το νέο μπουκάλι Κόκα Κόλα με το μικρό μάγο. Στα καταστήματα οπτικών έχει καταγραφεί επίσης αυξημένη ζήτηση για γυαλιά όμοια με αυτά του Χάρι Πότερ, παρόλο που ο πρωταγωνιστής της ταινίας δεν φοράει γυαλιά στην πραγματικότητα.

Πέρα όμως από την εμπορική πτυχή της υστερίας, ο μικρός μάγος φαίνεται ότι έχει όντως υπερφυσικές ικανότητες. Πολλά παιδιά που νοσηλεύονται σε αγγλικά νοσοκομεία, δηλώνουν ότι ανέκτησαν τις δυνάμεις τους… αποφοιτώντας στο πλευρό του Χάρι από τη Σχολή Μαγείας Χόγκβαρτς. «Θεραπευτικά» λειτούργησε ο ήρωας και για αρκετούς ενήλικες κατοίκους της Νέας Υόρκης, που συγκλονίσθηκαν από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και αντί να διαβάσουν ένα Αρλεκιν για να ξεχασθούν, κατέφυγαν στις περιπέτειές του.

Η σημαντικότερη χάρη που του χρωστούν πάντως οι ενήλικες, είναι ότι κατόρθωσε και πάλι να καταστήσει παιδική μόδα το διάβασμα. Αφού θα τον υποστούμε από δω και στο εξής, ας του αναγνωρίσουμε και κάποια ελαφρυντικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή