Ο Σρέντερ πήρε ψήφο εμπιστοσύνης

Ο Σρέντερ πήρε ψήφο εμπιστοσύνης

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Νενίκηκα», θα μπορούσε να αναφωνήσει χθες ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, όντως νικητής της ψήφου εμπιστοσύνης στην Ομοσπονδιακή Βουλή, με ισχνή μεν πλειοψηφία -336 υπέρ και 326 κατά- με ακέραιη προς ώρας την ερυθροπράσινη κυβερνητική συμμαχία.

Από τους οκτώ αντάρτες των Πρασίνων, μόνον τέσσερις κατεψήφισαν την αποστολή 3.900 στρατιωτών στο Αφγανιστάν, ενώ οι ταλανιζόμενοι από τύψεις συνειδήσεως ιδεολόγοι του SPD συντάχθηκαν όλοι κατά την ονομαστική ψηφοφορία με τον αρχηγό. Δεκαπέντε ανέγνωσαν διακήρυξη, στην οποία εκφράζουν βαθιά περίσκεψη για το θέμα του Αφγανιστάν, αλλά υποτάσσονται προς όφελος του κυβερνητικού συνασπισμού. Τι άλλο να έκαναν;

«Αφόρητο βάρος»

Ψήφο εμπιστοσύνης στον καγκελάριο δεν έδωσαν οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι πρώην κομμουνιστές (PDS). Τι άλλο να έκαναν κι αυτοί; Χθες η πρόεδρος του CDU Αγγέλα Μέρκελ, η οποία είχε πρβλέψει μετά βεβαιότητος νίκη του κ. Σρέντερ στο Κοινοβούλιο, αλλά και «αφόρητο βάρος» στους ώμους των Ερυθροπράσινων στη συνέχεια, παρέπεμψε την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών- Χριστιανοκοινωνιστών στην προκαθορισμένη ημερομηνία, τον Ιανουάριο του 2002. «Εφόσον ο συνασπισμός αντέξει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αλλά ούτε μία ημέρα περισσότερο», συμπλήρωσε με νόημα. Ορισμένοι Γερμανοί αναλυτές αμφισβητούν απρόκαλυπτα πλέον τη βιωσιμότητα της ερυθροπράσινης συνεργασίας με τη σημερινή μορφή στο μέλλον.

Για την ώρα του προβλήματος αυτού μάλλον θα επιληφθεί και πάλι ο καγκελάριος. Το τετραήμερο που προηγήθηκε της χθεσινής ψηφοφορίας, ο κ. Σρέντερ, ως μαραθωνοδρόμος, δεν σταμάτησε να τρέχει από κονκλάβιο σε κονκλάβιο και από σύσκεψη σε σύσκεψη ημετέρων Σοσιαλδημοκρατών και εταίρων Πρασίνων.

Δεν σταμάτησε να νουθετεί και να απειλεί, δίνοντας κυρίως στους Πράσινους να εννοήσουν ότι υπάρχουν και άλλοι μνηστήρες πρόθυμοι για ένα νέο, προεκλογικό ή μετεκλογικό, κυβερνητικό γάμο. Οπότε για να μη μείνουν εκτός νυμφώνος οι δύσπιστοι επείσθησαν.

Ομως, τα συνέδρια Πρασίνων και Σοσιαλδημοκρατών δεν απέχουν χρονικά, οι πρώτοι συνεδριάζουν στο Ροστόκ, την ερχόμενη εβδομάδα. Εκεί ενδεχομένως να προβάλλει ανάγλυφα η -κατά την εκδοχή της «Frankfurter Allgemeine»- διαίρεση του πράσινου στρατοπέδου σε «κυβερνητικούς» και «κομματικούς». Δεν αποκλείεται όσοι πιστοί στην ειρηνική ταυτότητα του κινήματος δεν μίλησαν στο Κοινοβούλιο, να μιλήσουν εκεί.

Η εμπλοκή

«Το ζήτημα της στρατιωτικής εμπλοκής δεν μπορεί να αποτελέσει θέμα συζήτησης σε συνέδρια», φρόντισε να διευκρινίσει χθες μετά την ψηφοφορία ο καγκελάριος. Ετεινε χείρα βοηθείας προς δικούς του Πρασίνους, κυρίως τον Γιόσκα Φίσερ, όταν υπερθεμάτισε ως προς την ανθρωπιστική πλευρά της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν, τώρα που οι εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο πήραν το δρόμο τους. Η ανθρωπιστική διάσταση των βομβαρδισμών στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 είχε διασώσει τότε την ενότητα των Πρασίνων. «Ευχαριστώ πολύ, είμαι πολύ χαρούμενος», έλεγε σε όσους τον συνέχαιραν ο αντικαγκελάριος Γιόσκα Φίσερ. «Τώρα έχουμε όμως το συνέδριο», συμπλήρωνε. Εκτός από το συνέδριο, οι Πράσινοι πρέπει να διατηρήσουν την εκλογική τους δύναμη, πράγμα κάθε άλλο παρά δεδομένο. Ισως για το λόγο αυτό η κ. Μέρκελ προβλέπει ότι οι Πράσινοι ως έχουν δεν θα αντέξουν ούτε μία ημέρα περισσότερο των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει τέλος 2,5 δολαρίων για κάθε αεροπορική πτήση, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες θα συμμετάσχουν καταβάλλοντας 700 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή