Οι ανθρώπινοι κλώνοι, όνειρο των επιστημόνων

Οι ανθρώπινοι κλώνοι, όνειρο των επιστημόνων

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Θα πάω στη Βρετανία για να κλωνοποιήσω εκεί ανθρώπους», δήλωσε δρ Σεβερίνο Αντινόρι, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία τα κύτταρα που προκύπτουν από τη μεταφορά πυρήνων -δηλαδή τη μεταφορά του γενετικού υλικού που περιέχεται στον πυρήνα ενός κυττάρου σε ένα άλλο- δεν μπορούν να θεωρηθούν ανθρώπινα έμβρυα και συνεπώς δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Οι πιθανότητες

Ο αμφιλεγόμενος Ιταλός μαιευτήρας, ο οποίος με τον συνεργάτη του δρ Πάνο Ζαβό και την ολιγομελή ερευνητική τους ομάδα, έχουν επανειλημμένως διατυμπανίσει την επιθυμία τους να προχωρήσουν σε παραγωγή ανθρώπινου εμβρύου με αυτήν ακριβώς τη μέθοδο, δεν έχασε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το νομικό κενό που προκλήθηκε από την απόφαση του βρετανικού ύπατου νομικού σώματος. Ο δρ Αντινόρι τόνισε ότι πλέον οι πιθανότητες να «βοηθήσει τα στείρα ζευγάρια να χαρούν την ευτυχία ενός παιδιού», αυξήθηκαν πλέον αλματωδώς.

«Στη Βρετανία το τεχνολογικό επίπεδο είναι παρά πολύ υψηλό», τόνισε ο δρ Αντινόρι. Πάντως, στις αρχές του μήνα, η βρετανική Επιτροπή για την Ανθρώπινη Γονιμοποίηση και Εμβρυολογία είχε ανακοινώσει ότι δεν θα επιτραπεί στον Ιταλό γιατρό να εργασθεί στη Βρετανία, ενώ σε περίπτωση που θα προσπαθούσε να πραγματοποιήσει πειράματα με στόχο την κλωνοποίηση ανθρώπου σε βρετανικό έδαφος θα τιμωρείτο με ισόβια κάθειρξη. Και ο πρόεδρος του Ιταλικού Ιατρικού Συλλογου απείλησε ότι θα διαγράψει τον δρ Αντινόρι.

Ταυτόχρονα ο κυπριακής καταγωγής συνεργάτης του δρα Αντινόρι, ο δρ Πάνος Ζαβός δήλωσε σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι τα πρώτα ανθρώπινα έμβρυα που θα προκύψουν με τη μέθοδο της κλωνοποίησης θα αποτελούν πραγματικότητα στο εγγύς μέλλον. «Σε λίγο καιρό πρόκειται να επιχειρήσουμε τις πρώτες μεταφορές κυτταρικών πυρήνων», δήλωσε ο δρ Ζαβός, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι ιατρός, αλλά ειδικός σε θέματα ζωικής παραγωγής και πριν από 25 χρόνια άρχισε να ασχολείται με την ανθρώπινη γονιμότητα, ιδρύοντας ινστιτούτο ανδρολογίας στο Λέξινγκτον του Κεντάκι. Ο δρ Ζαβός τόνισε ότι τα πρώτα κλωνοποιημένα έμβρυα θα έχουν δημιουργηθεί πριν από τα τέλη του έτους ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου χρόνου αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει την ακριβή ημερομηνία.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα πάντα με τον αμερικανικής υπηκοότητας Κύπριο επιστήμονα, δέκα στείρα ζευγάρια ήδη συμμετέχουν εθελοντικά στα πειράματα, τα οποία πραγματοποιούνται σε δυο μυστικά εργαστήρια σε μια ή δύο χώρες. «Καταφέραμε να κλωνοποιήσουμε ζώα, καταφέραμε να επιτύχουμε τη μεταφορά πυρήνων ανθρώπινων κυττάρων σε ωάρια ζώων αλλά μέχρι στιγμής δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ η μεταφορά του γενετικού υλικού που περιέχεται σε ανθρώπινο κύτταρο στον πυρήνα ανθρώπινου ωαρίου».

Εξετάσεις

Παρότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει καταγγείλει ως επικίνδυνες τις ενέργειες των δύο επιστημόνων, προειδοποιώντας τους ότι υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο τερατογένεσης, θανάτου του εμβρύου στη μήτρα της μητέρας ή του νεογνού αμέσως μετά τη γέννηση -χωρίς να υποβαθμίζονται τα τρομακτικά ψυχολογικά προβλήματα που θα έχει ένα κλωνοποιημένο παιδί- ο δρ Ζαβός πιστεύει ότι μέσω της προσεκτικής διαδικασίας που θα ακολουθείται πριν και μετά την εμφύτευση στη μήτρα «μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις και να διαπιστώσουμε οτιδήποτε θα μπορούσε να πάει λάθος.

Μπορούμε, μάλιστα, να κάνουμε πιο αποτελεσματικές εξετάσεις από αυτές που πραγματοποιούσαμε μέχρι σήμερα στα ζώα και συνεπώς σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε κάθε ατέλεια του εμβρύου. Και βέβαια θα εξακολουθούμε να παρακολουθούμε τα έμβρυα και μετά την εμφύτευση τους στη μήτρα της μητέρας».

Το σχέδιο της ερευνητικής ομάδας

Η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να εμφυτεύσει κλωνοποιημένα έμβρυα σε 200 γυναίκες. Αρχικός τους στόχος είναι η δημιουργία των εμβρύων, μεταφέροντας τον πυρήνα ενός κυττάρου από ένα γονέα, σε ωοκύτταρο της μητέρας. Τα έμβρυα αυτά, ηλικίας τριών ημερών, θα καταψυχθούν και θα μελετηθούν, ώστε να διαπιστωθεί εάν παρουσιάζουν βιολογικά, βιοχημικά ή σωματικά προβλήματα. Μόλις διαπιστωθεί ότι το έμβρυο είναι υγιές, η ομάδα θα το εμφυτεύσει στη μήτρα της μητέρας. Το βρέφος που θα γεννηθεί, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας θα είναι σχεδόν πανομοιότυπο αντίγραφο ενός από τους δύο γονείς του.

Ο επιστημονικός κόσμος, όμως, έχει απανειλημμένως εκφράσει τις αντιρρήσεις του στη διαδικασία αυτή, ορμώμενοι από τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις εργαστηριακές κλωνοποιήσεις θηλαστικών, όπως αποβολές, πρόωροι τοκετοί, γενετικές ανωμαλίες και νεκρά έμβρυα κατά τη γέννηση. Επικριτές της κλωνοποίησης εκτιμούν ότι η διαδικασία για τη δημιουργία ενός υγιούς κλωνοποιημένου εμβρύου, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία δεκάδων παραμορφωμένων ανθρώπινων εμβρύων.

Απαγορευτικό σχέδιο νόμου θα καταθέσουν στη Μεγάλη Βρετανία

Σχέδιο νόμου που απαγορεύει την κλωνοποίηση ανθρώπων, προτίθεται να καταθέσει η βρετανική κυβέρνηση, η οποία σκοπεύει εξάλλου να εφεσιβάλει μια αιφνιδιαστική δικαστική απόφαση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κυρίαρχη θέση της χώρας στην έρευνα των βλαστοκυττάρων. Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι η υφιστάμενη νομοθεσία για την εμβρυακή έρευνα δεν καλύπτει την κλωνοποίηση και την έρευνα των βλαστοκυττάρων. Η ετυμηγορία ανέφερε ότι τα κύτταρα, που δημιουργούνται από τη μεταφορά πυρήνων (δηλαδή την τεχνική, που ακολούθησαν οι επιστήμονες για να δημιουργήσουν το διάσημο πλέον κλωνοποιημένο πρόβατο, την Ντόλι), δεν είναι από νομικής απόψεως έμβρυα.

Νομικό κενό

Η οργάνωση Prolife, η οποία τάσσεται κατά των αμβλώσεων και ανακίνησε την υπόθεση, ισχυρίσθηκε ότι η δικαστική απόφαση αφήνει έκθετη τη νομοθεσία για την ανθρώπινη γονιμοποίηση και εμβρυολογία και αποκαλύπτει τη «χοντροκομμένη κυβερνητική ανικανότητα». Το νομικό κενό που δημιουργείται από την ετυμηγορία, αφήνει τις Αρχές ανίσχυρες να σταματήσουν περιθωριακούς επιστήμονες από την κλωνοποίηση ανθρώπων. «Δεν θα πήγαιναν στη φυλακή για κλωνοποίηση ενός ανθρώπου», δήλωσε η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας, η οποία ελέγχει την εμβρυακή έρευνα. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι οποιοσδήποτε επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί αυτήν την ασάφεια θα εξοστρακισθεί. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ενωσης Βιοτεχνολογίας, που εκπροσωπεί όλες τις σχετικές εταιρείες, Σάιμον Μπεστ, ανέφερε ότι η υπόθεση «αντανακλά τις φαντασιώσεις της Prolife ότι η κυτταρική κοινότητα επιθυμεί την αναπαραγωγική κλωνοποίηση». «Δεν ξέρω ούτε έναν που θέλει να το κάνει αυτό και ακόμη και αν ίσχυε αυτό, χρειάζονται ωάρια για να δημιουργήσουν έβρυα και τα ωάρια ελέγχονται ακόμη από την υφιστάμενη νομοθεσία», συμπλήρωσε.

Ανησυχίες

Παρόλο που η απόφαση μπορεί να μην οδηγήσει σε κλωνοποίηση ανθρώπων, εκφράζονται ανησυχίες ότι η αβεβαιότητα που δημιουργεί, ενδέχεται να υπονομεύσει τις προσπάθειες για τον κατευνασμό των φαρμακευτικών εταιρειών. Η σχετικά φιλελεύθερη βλαστοκυτταρική νομοθεσία της Βρετανίας έρχεται σε αντίθεση προς την αμερικανική, όπου στις αρχές του έτους ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε υποκύψει στις πιέσεις από θρησκευόμενους συντηρητικούς και την περιορισμένη ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για βλαστοκυτταρική έρευνα. Την περασμένη Τετάρτη, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να επιτρέψει στην Ε.Ε. να χρηματοδοτήσει την έρευνα για τη χρήση ανθρώπινων βλαστοκυττάρων. Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να νομοθετήσει για να επιτρέψει τέτοιου είδους έρευνα. Ο υπουργός Υγείας, λόρδος Χαντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αντιτίθεται πλήρως στην ανθρώπινη, αναπαραγωγική κλωνοποίηση και δεσμεύθηκε ότι θα εισάγει νομοθεσία, ώστε να την καταστήσει ειδικό ποινικό αδίκημα. Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι υπάρχουν ανησυχίες πως ο νόμος, αν δεν σχεδιασθεί προσεκτικά, θα μπορούσε να εμποδίσει την επιστημονική πρόοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή