ΚΟΣΜΟΣ

Τρίτη φορά εκλογές στο Ισραήλ μέσα σε ένα χρόνο

Τρίτη φορά εκλογές στο Ισραήλ μέσα σε ένα χρόνο

Η Κνέσετ, το ισραηλινό κοινοβούλιο, ενέκρινε  τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, ο σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει τη διάλυσή της και την προκήρυξη νέων πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τη 2α Μαρτίου — την τρίτη προσφυγή στις κάλπες σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε στο σύνολο από 94 κοινοβουλευτικούς — κανένα από τα 120 μέλη της Κνέσετ δεν ψήφισε κατά — λίγες ώρες μετά την παρέλευση της τελικής προθεσμίας για να οριστεί νέος πρωθυπουργός μετά τις προηγούμενες εκλογές, τον Σεπτέμβριο, ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του κοινοβουλίου των 120 εδρών, το δεξιό Λικούντ του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και το κεντρώο Μπλε και Λευκό του στρατηγού ε.α. Μπένι Γκαντς, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής ενότητας».

Μετά τις δύο προηγούμενες πρόωρες εκλογικές αναμετρήσεις, την 9η Απριλίου και τη 17η Σεπτεμβρίου, ούτε ο δεξιός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ούτε ο κεντρώος αντίπαλός του Μπένι Γκαντς μπόρεσαν να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Νετανιάχου, ο Γκαντς και ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν του ακροδεξιού κόμματος Γισραέλ Μπεϊτένου, παράταξης που κατά ισραηλινούς πολιτικούς αναλυτές κρίνει τις ισορροπίες ισχύος, ανταλλάσσουν σφοδρά λεκτικά πυρά. Ο Λίμπερμαν κατηγόρησε το Μπλε και Λευκό ότι εξαπάτησε τους ψηφοφόρους του και τον Νετανιάχου ότι χειραγωγεί με ελατήριο τα προσωπικά του προβλήματα την πολιτική ατζέντα της χώρας.

Τον περασμένο μήνα, τρία χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες φέρεται να ενέχεται ο αρχηγός του Λικούντ, ο γενικός εισαγγελέας Αβιχάι Μάντελμπλιτ ανακοίνωσε ότι θα απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του Νετανιάχου — αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που εν ενεργεία πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει δίωξη.

Ο 70χρονος υπηρεσιακός πρωθυπουργός κατηγορείται για δωροληψία και δωροδοκία, απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης. Η υπόθεση αφορά πολιτικές χάρες από τον Νετανιάχου σε ισχυρούς επιχειρηματίες με αντάλλαγμα θετικά κάλυψη από τα ΜΜΕ και ακριβά δώρα.

Ο Νετανιάχου έχει προθεσμία ως την 1η Ιανουαρίου για να ζητήσει ασυλία ως μέλος της Κνέσετ.

«Νετανιάχου, όπως υποσχέθηκες πριν από τις προηγούμενες εκλογές, μην κρυφτείς πίσω από την κοινοβουλευτική ασυλία. Υπερασπίσου την αθωότητά σου στο δικαστήριο. Δεν μπορείς να μετατρέψεις την Κνέσετ σε καταφύγιό σου», αξίωσε ο Γκαντς.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ανταπέδωσε τη βολή λέγοντας πως ο Γκαντς πρέπει να πάψει να διαδίδει «παραμύθια».

Ο Νετανιάχου είναι αναντίρρητα υπό πίεση, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία ανταρσία στο Λικούντ ή από τους πολίτες. Μόλις ένα στέλεχος του κόμματός του, ο πρώην υπουργός Παιδείας Γιδεόν Σάαρ, έχει ανακοινώσει ότι θα τεθεί αντιμέτωπος με τον αρχηγό του κόμματος για το αξίωμα. Η διαδικασία ανάδειξης νέας κομματικής ηγεσίας αναμένεται να γίνει την 26η Δεκεμβρίου.

Κρίνοντας από τις δημοσκοπήσεις, η αναγγελία της δίωξης σε βάρος του δεν μείωσε την υποστήριξη για τον «Μπίμπι» μεταξύ των στελεχών του Λικούντ ή του εκλογικού σώματος.

Από τις ίδιες έρευνες εξάλλου δεν προκύπτει η παραμικρή ένδειξη πως οδεύει σε άρση του το αδιέξοδο και η πολιτική παράλυση στο Ισραήλ, με δεδομένη την ουσιαστική ισοπαλία των δεξιών και των ακροδεξιών θρησκευτικών παρατάξεων και των κεντρώων και κεντροαριστερών παρατάξεων στην Κνέσετ.

Μια δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από τηλεοπτικό δίκτυο πάντως κατέδειξε ότι το Λικούντ υπό τον Νετανιάχου θα πήγαινε μεν καλύτερα απ’ ό,τι εάν είχε επικεφαλής τον Σάαρ, όμως — παρ’ όλ’ αυτά — θα υφίστατο απώλειες.