Διχάζει ο γυμνός Εμιλιάνο Ζαπάτα

Διχάζει ο γυμνός Εμιλιάνο Ζαπάτα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οργή τους εκδήλωσαν διαδηλωτές στην Πόλη του Μεξικού, εισβάλλοντας στο Παλάτι Καλών Τεχνών προκειμένου να αποκαθηλώσουν έναν πίνακα που απεικόνιζε τον ήρωα της μεξικανικής επανάστασης Εμιλιάνο Ζαπάτα σε μιαν άκρως αμφιλεγόμενη στάση: γυμνό, με ψηλά τακούνια και ροζ καπέλο, επάνω σε άλογο που καλπάζει.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι θεώρησαν τον πίνακα εξαιρετικά προβλητικό, φώναζαν «κάψτε τον, κάψτε τον!», ενώ και ο εγγονός του Ζαπάτα, Χόρχε Ζαπάτα Γκονζάλεθ, απαίτησε την απομάκρυνσή του δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την έκθεσή του. «Για εμάς τους συγγενείς, o πίνακας διασύρει τον στρατηγό μας, υποδεικνύοντας ότι ήταν ομοφυλόφιλος», δήλωσε ο Ζαπάτα Γκονζάλεθ, προσθέτοντας ότι η οικογένεια θα καταθέσει μήνυση κατά του μουσείου σε περίπτωση που ο πίνακας παραμείνει στη θέση του. Ο Εμιλιάνο Ζαπάτα υπήρξε αρχηγός της αγροτικής μεξικανικής επανάστασης. Στις 10 Απριλίου 1919 δολοφονήθηκε σε ενέδρα κυβερνητικών στρατευμάτων, σε ηλικία 39 ετών.

Mεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν και πολλοί αγρομισθωτές, που τρέφουν απεριόριστο θαυμασμό για τον Ζαπάτα, έναν φτωχό αγρότη που εναντιώθηκε στην ιδιοποίηση γαιών από τους πλούσιους γαιοκτήμονες. Πολλοί παρέμειναν επί ώρες έξω από το μουσείο, στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού, φωνάζοντας ομοφοβικές ύβρεις, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί και αντιδιαδήλωση από υπερμάχους της διαφορετικότητας. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος προτού οι συμμετέχοντες στις δύο διαδηλώσεις συμπλακούν.

Στο Twitter, το #Ζapata είχε μεγάλη δημοφιλία και χιλιάδες άνθρωποι το χρησιμοποίησαν είτε για να εκφράσουν την οργή τους για τον πίνακα είτε για να δείξουν την υποστήριξή τους στη διαφορετικότητα. Οι διαδηλωτές, πάντως, ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στην είσοδο του μουσείου, προτού απομακρυνθεί το έργο του Φαμπιάν Τσαϊρές, το οποίο τιτλοφορείται «Η επανάσταση» και εκτίθεται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τον θάνατο του Εμιλιάνο Ζαπάτα. Στην ίδια έκθεση περιλαμβάνονται περισσότερα από 141 έργα, από 70 συλλογές. Παρότι το έργο του Τσαϊρές φιλοτεχνήθηκε το 2014, έγινε γνωστό όταν δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού του Μεξικού, για την προώθηση της έκθεσης.

Ο Φαμπιάν Τσαϊρές δήλωσε ότι εμπνεύσθηκε το έργο του γυμνού Ζαπάτα από την αποθέωση της αρρενωπότητάς του στις περισσότερες απεικονίσεις του. «Πολλοί άνθρωποι νιώθουν δυσάρεστα με τα σώματά τους, καθώς δεν συμμορφώνονται στους “κανόνες”. Σε αυτή την περίπτωση, πού είναι η προσβολή; Οι διαδηλωτές θεωρούν τον πίνακα προσβλητικό επειδή αποκαλύπτει μια πιο γυναικεία πλευρά του Ζαπάτα».

Οι ιθύνοντες του μουσείου δήλωσαν κατηγορηματικά ότι ο πίνακας θα παραμείνει στη θέση του, παρότι οι διαδηλωτές έχουν απειλήσει ότι θα επιστρέφουν κάθε ημέρα έως ότου ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Φεβρουάριο της νέας χρονιάς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή