ΣΥΝΤΟΜΑ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

Εξαπέλυσαν βολές κατά του Πέρες

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Την ομιλία του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, ενώπιον του ΟΗΕ, με την οποία τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αποδοκίμασαν χθες ηγετικά στελέχη του κόμματος Λικούντ, του σκληροπυρηνικού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν και άλλων ακροδεξιών οργανώσεων. «Είναι όνειδος ότι ο υπουργός Εξωτερικών ενήργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο, σαν μην εκπροσωπεί την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και μέλος του Λικούντ Τσαχί Χανεγκμπί. Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός και εσωκομματικός αντίπαλος του Σαρόν στο Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σχολίασε ότι «οποιαδήποτε υποστήριξη προς ένα παλαιστινιακό κράτος συνιστά τρομακτικό λάθος». «Πρέπει να κάμψουμε την ισχύ του Γιασέρ Αραφάτ, αντί να τον επιβραβεύουμε για τις τρομοκρατικές του ενέργειες», πρόσθεσε.

Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΝΤΕΝΙ ΜΠΛΕΡ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ

Συνεργασία ΗΠΑ – Κίνας

ΜΠΑΝΓΚΟΚ. Την ελπίδα ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για διευρυμένη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ εξέφρασε ο επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. «Πιστεύω ότι είναι μία περιοχή, στην οποία οι ΗΠΑ και η Κίνα συνειδητοποιούν ότι η συνεργασία είναι προς το συμφέρον αμφότερων χωρών», υπογράμμισε ο ναύαρχος Ντένις Μπλερ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία -την πρώτη του μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου- σε ασιατικές χώρες, για να συζητήσει τις κοινές προσπάθειες αντιτρομοκρατικής δράσης.

ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Η προσφυγή Παπόν

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Την προσφυγή του Μορίς Παπόν, του Γάλλου πρώην αρχηγού της αστυνομίας, ο οποίος φυλακίσθηκε για τον ρόλο του στον εκτοπισμό των Εβραίων στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συμφώνησε να εξετάσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το επιχείρημα ότι ο καταδικασθείς δεν κατόρθωσε να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά του για έφεση στα γαλλικά δικαστήρια, προκειμένου να προσβάλει την ετυμηγορία σε βάρος του το 1998. Ο 91χρονος σήμερα Παπόν εκτίει δεκαετή ποινή κάθειρξης στην παρισινή φυλακή Λα Σαντέ και η περίπτωσή του έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ δικαστικών κύκλων για τον τρόπο αντιμετώπισης των ηλικιωμένων.

ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ

Δέσμευση Φασίνο

ΠΕΖΑΡΟ. Μία δεκαετία αφότου εγκατέλειψε τη λέξη «κομμουνιστικό» και το σφυροδρέπανο, το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα της Ιταλίας, οι Δημοκράτες της Αριστεράς άνοιξαν χθες τις εργασίες του συνεδρίου τους, που έχει στόχο την έξοδο από τη χειρότερη κρίση στην ιστορία τους, μετά την ιδιαίτερα κακή εμφάνισή τους στις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Ο νέος ηγέτης τους, Πιέρο Φασίνο, δεσμεύθηκε να μετακινήσει το κόμμα προς το κέντρο για να προσελκύσει μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

ΤΟ Α300 ΤΗΣ AMERICAN ΑΙRLΙΝΕS

Βρέθηκε σε δίνη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λίγο μετά την απογείωσή του το Airbus Α300 της American Airlines, που συνετρίβη στη Νέα Υόρκη, βρέθηκε στη δίνη που είχε προκαλέσει ένα άλλο αεροπλάνο. Το μοιραίο Airbus άρχισε να τρέμει και όταν βρεθηκε και σε δεύτερη δίνη κλυδωνίσθηκε εκ νέου μέχρις ότου αποκολλήθηκε η ουρά του και αρχίσει η διάρκειας 20 δευτερολέπτων κάθετη πτώση προς το έδαφος. Αυτή η αλληλουχία γεγονότων οδήγησε τους 260 επιβαίνοντες στο Airbus και πέντε άτομα στο έδαφος στον θάνατο, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος για λογαριασμό του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Μεταφορών των ΗΠΑ.

Ο ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΜΑΛΙΚ

Αναγνώρισε την ενοχή του

ΜΑΪΑΜΙ. Την ενοχή του αναγνώρισε χθες ο Αμερικανός, πακιστανικής καταγωγής, Μοχάμεντ Μαλίκ, ο οποίος επιχείρησε να εξάγει παράνομα πυραύλους και όπλα, συνολικής αξίας 32 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το ίδιο επρόκειτο να πράξει και ο Αιγύπτιος συγκατηγορούμενός του, Ντιάα Μόσεν. Η απαγγελία των κατηγοριών ήταν το επιστέγασμα 30μηνων ερευνών, στις οποίες συνέβαλε κι ένας πληροφοριοδότης. Οι κατηγορούμενοι του μίλησαν για την πρόθεσή τους να αγοράσουν αντιαεροπορικούς και αντιαρματικούς πυραύλους, Μ-16 και κιάλια νυχτός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή