Διάσταση απόψεων στη Σύνοδο Κορυφής για την κλιματική αλλαγή

Διάσταση απόψεων στη Σύνοδο Κορυφής για την κλιματική αλλαγή

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη μεγάλη διάσταση απόψεων στην Ε.Ε. όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έφερε στο φως η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής. Η όλη συζήτηση δεν ήταν τόσο για τον στόχο που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050, αλλά για τον τρόπο και τα χρήματα που θα χρειαστούν οι χώρες και περιφέρειες της Ε.Ε. που εξαρτώνται από τον άνθρακα και θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα κατά τη μετάβασή τους.

Χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία καθώς και άλλες ανατολικές υπογραμμίζουν ότι θα χρειαστούν ένα πολύ μεγάλο προϋπολογισμό από την Ε.Ε. έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν την ενεργειακή μετάβαση. Η Επιτροπή προτείνει τη διάθεση 100 δισ. ευρώ για την αλλαγή αυτή, αλλά το ποσό αυτό –τουλάχιστον για την Πολωνία– ακούγεται ελάχιστο, καθώς μόνο για τις ανάγκες της χώρας τους οι Πολωνοί ζητούν 500 δισ. μέχρι το 2050.

Η συζήτηση, όμως, πλέον έχει προχωρήσει ιδιαίτερα, καθώς το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα μιας σειράς κρατών-μελών. «Πριν από οκτώ μήνες ήμασταν τρία κράτη-μέλη, τώρα είμαστε 24-25 αλλά θέλουμε να γίνουμε 27», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν, καθώς η Γαλλία είναι ένας από τους βασικούς υπέρμαχους της επίτευξης των στόχων.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατά τη διάρκεια της Συνόδου ότι η χώρα μπορεί να παράγει λιγνίτη, αλλά δεσμεύεται ότι θα έχει απολιγνιτοποιηθεί μέχρι το 2028. Ο ίδιος δήλωσε ότι επιθυμεί μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τη χρηματοδότηση για τη μετάβαση σε καθαρές ενέργειες και τόνισε ότι μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος, κάθε χώρα θα πρέπει να επιλέξει ένα μεταβατικό καύσιμο και για την Ελλάδα αυτό είναι το φυσικό αέριο.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το θέμα της πυρηνικής ενέργειας, καθώς χώρες που διαθέτουν πυρηνικά εργοστάσια, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, θέλουν να την εντάξουν στην πράσινη συμφωνία προφανώς για να αποσπάσουν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Ομως, στο θέμα αυτό αντιμετωπίζουν την κατηγορηματική άρνηση των Γερμανών, των Αυστριακών και των Λουξεμβούργιων, οι οποίοι δεν δέχονται καν να συζητήσουν αυτό το ενδεχόμενο. 

Οσον αφορά τις συζητήσεις για τη συμφωνία του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, οι αποστάσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες. Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεσμεύονται ότι θα έχουν μία συμφωνία τους επόμενους μήνες, καθώς στη χθεσινή Σύνοδο δεν προέκυψε κάποια πρόοδος. Τη διαπραγμάτευση πλέον θα την αναλάβει ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, ο οποίος θα ξεκινήσει διμερείς επαφές με όλα τα κράτη-μέλη στο αμέσως επόμενο διάστημα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή