Η Μέρκελ υπόσχεται μια «στενή εταιρική σχέση» με τη Βρετανία μετά τη νίκη Τζόνσον

Η Μέρκελ υπόσχεται μια «στενή εταιρική σχέση» με τη Βρετανία μετά τη νίκη Τζόνσον

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί μια «στενή εταιρική σχέση» με τη Βρετανία μετά την «καθαρή νίκη» του Μπόρις Τζόνσον, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε μάλιστα πως οι πόρτες της ΕΕ παραμένουν ανοικτές για τη χώρα.

«Χαίρομαι για τη συνέχιση της συνεργασίας μας για τη φιλία και μια στενή εταιρική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος σε ανακοίνωση του εκπροσώπου της στο Twitter.

«Θέλουμε η Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει ένας στενός εταίρος και μετά το Brexit, τόσο στο οικονομικό επίπεδο όσο και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Χάικο Μάας στον περιφερειακό όμιλο ΜΜΕ Funke.

Ο υπουργός, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου, εκτίμησε μάλιστα ότι οι Βρετανοί έχουν το δικαίωμα να επανέλθουν στο ευρωπαϊκό μπλοκ αν κάποτε το επιθυμήσουν.

«Οι πόρτες της ΕΕ παραμένουν ασφαλώς ανοικτές στη Μεγάλη Βρετανία», διαβεβαίωσε. Αλλά προς το παρόν ο Μπόρις Τζόνσον έχει «μια καθαρή εντολή να φέρει σε πέρας το Brexit», εκτίμησε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Άλλη αξιωματούχος του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η Καταρίνα Μπάρλεϊ, εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο διάσπασης μετά τις βρετανικές εκλογές.

«Ανησυχώ πολύ για το ενδεχόμενο μιας διάσπασης του Ηνωμένου Βασιλείου, [καθώς] οι αντίπαλοι του Brexit είναι ιδιαίτερα πολλοί στη Σκοτία ή ακόμη στην Ουαλία», δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία.

Στη Σκοτία, οι εθνικιστές του SNP σημείωσαν σαφή άνοδο.

Τα αποτελέσματα που είχαν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα το πρωί επιβεβαίωσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των Συντηρητικών, που είχαν να ασκήσουν τέτοιο έλεγχο στο βρετανικό Κοινοβούλιο από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή