Βροχοπτώσεις απειλούν τη Ρώμη

Βροχοπτώσεις απειλούν τη Ρώμη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύμα έντονης κακοκαιρίας έπληξε χθες την Ιταλία, με αποτέλεσμα οι Αρχές να λάβουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Ειδικότερα, σε Ρώμη και Νάπολη, οι δήμαρχοι αποφάσισαν να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που αναμένονταν στην περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας χθες, κατά τις απογευματινές ώρες, η δήμαρχος Βιρτζίνια Ράτζι ζήτησε από τους κατοίκους της Αιώνιας Πόλης να περιορίσουν αυστηρά τις μετακινήσεις τους. «Η ασφάλεια των κατοίκων και των παιδιών μας είναι το κύριο μέλημά μας», έγραψε η Ράτζι στο Διαδίκτυο.  Τόσο στη Ρώμη όσο και στη Νάπολη παρέμειναν κλειστά και τα δημόσια πάρκα, ώστε να μην υπάρξουν τραυματισμοί από πτώση δένδρων, όπως συνέβη τους περασμένους μήνες. Η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ιδίως σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο να πλημμυρίσουν υπόγειες διαβάσεις και ισόγεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρώμη αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικά οξύ πρόβλημα από τις πλημμύρες και θεωρείται ότι είναι πιο ευάλωτη σε αυτές από οποιοδήποτε άλλο σημείο της Ευρώπης.

Oπως σημείωναν πριν από μερικές ημέρες ειδικοί της περιφερειακής Αρχής των κεντρικών Απεννίνων, η οποία ελέγχει τον κίνδυνο πλημμύρας, κατολίσθησης λάσπης, διάβρωσης των ακτών καθώς και άλλες καταστροφές εξαιτίας των υδάτων, «υπάρχουν κάποιες τοποθεσίες της Ρώμης που στην πραγματικότητα δεν μπορούν να αντέξουν ούτε μια έντονη βροχόπτωση».

Βροχοπτώσεις απειλούν τη Ρώμη-1

Η κακοκαιρία δυσκολεύει και τους τουρίστες, που θέλουν να απολαύσουν τα αξιοθέατα της ιταλικής πρωτεύουσας.

Το μαλακό έδαφος επάνω στο οποίο είναι οικοδομημένη η Αιώνια Πόλη και οι διάσημοι λόφοι της, την καθιστούν ευάλωτη στη διάβρωση, στις κατολισθήσεις λάσπης και φυσικά στις πλημμύρες.

Επίσης, η πόλη είναι κτισμένη επάνω σε 32 τ. χλμ. σπηλαίων, ορισμένα από τα οποία έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπινο χέρι κατά τους περασμένους αιώνες, κάτι που συνιστά σημαντικό κίνδυνο για τη σταθερότητα των δομών.

Εκρηκτική κατάσταση

Την ίδια στιγμή, η ελλιπής συντήρηση των υπονόμων, η απόθεση σκουπιδιών και μπάζων και η ανεξέλεγκτη βλάστηση παρεμποδίζουν τη φυσική ροή των ποταμών Τίβερη και Ανιένε, ενισχύοντας τους κινδύνους από τις πλημμύρες και  καθιστώντας την κατάσταση πραγματικά εκρηκτική. Παρότι ψηλά τείχη προστατεύουν τη Ρώμη από τον Τίβερη, δεν είναι λίγες οι φορές που εξαιτίας της βροχόπτωσης το ποτάμι έχει υπερχειλίσει, με τα νερά να σκεπάζουν τους δρόμους, δυσκολεύοντας τη ζωή των κατοίκων. Η πιο πρόσφατη εκτεταμένη πλημμύρα στην ιταλική πρωτεύουσα σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2014.

Τέλος, εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τον βορρά της χώρας, το Μιλάνο και το Τορίνο έχουν καλυφθεί από χιόνι, στις Αλπεις σημειώθηκαν χιονοθύελλες και δημιουργήθηκαν χιονοστιβάδες, ενώ η ένταση του ανέμου ξεπέρασε τα 100 χλμ. την ώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή