Ολοταχώς προς το Brexit ο Τζόνσον μετά τη νίκη

Ολοταχώς προς το Brexit ο Τζόνσον μετά τη νίκη

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι μια καινούργια αυγή για τη Βρετανία!» Με αυτά τα λόγια, που παραπέμπουν στο περίφημο «Είναι μια καινούργια μέρα για την Αμερική» του Ρόναλντ Ρέιγκαν, ξεκίνησε την καινούργια πρωθυπουργική θητεία του ο νικητής των προχθεσινών εκλογών, Μπόρις Τζόνσον. Στην πρώτη του ομιλία μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος, ο ηγέτης των Συντηρητικών τόνισε ότι «θα ολοκληρώσουμε το Brexit στις 31 Ιανουαρίου, χωρίς αν, αλλά και ίσως».

Η συντριπτική νίκη του Τζόνσον στις γενικές εκλογές της Πέμπτης έγινε δεκτή με ανακούφιση από τις αγορές, αλλά και μεγάλο τμήμα της βρετανικής κοινωνίας, καθώς τερματίζει την παράλυση των τελευταίων τρεισήμισι χρόνων γύρω από το Brexit. Τα αμέσως προσεχή εικοσιτετράωρα, ο Τζόνσον, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το ανάκτορο του Μπάκιγχαμ για να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα καταθέσει στη Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχέδιο για την έξοδο από την Ε.Ε. Η ψήφισή του αναμένεται να γίνει πριν τα Χριστούγεννα και στις 31 Ιανουαρίου του 2020 το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει επισήμως από την Ενωση.

Τον ενθουσιασμό του για τη νίκη του Τζόνσον και την οριστικοποίηση του Brexit έσπευσε να εκφράσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Η Βρετανία και οι ΗΠΑ είναι τώρα ελεύθερες να υπογράψουν μια τεράστια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ύστερα από το Brexit. Αυτή η συμφωνία θα είναι δυνητικά πολύ μεγαλύτερη και επικερδής από οποιαδήποτε αντίστοιχη συμφωνία με την Ε.Ε.», υποστήριξε ο Αμερικανός ηγέτης στο συγχαρητήριο μήνυμά του.

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, διάχυτη ήταν η μελαγχολία. «Ο βρετανικός λαός έκανε την επιλογή του και οφείλουμε να την αποδεχθούμε. Με τη νίκη του Τζόνσον, το Brexit έγινε αναπότρεπτο», αναγνώρισε ο Γερμανός βουλευτής Νόρμπερτ Ρέτγκεν από το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Αγκελα Μέρκελ. Στο δικό της μήνυμα, η Γερμανίδα καγκελάριος περιορίστηκε να συγχαρεί ευγενικά τον Βρετανό πρωθυπουργό και να ευχηθεί τη συνέχιση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ολοταχώς προς το Brexit ο Τζόνσον μετά τη νίκη-1

Ωστόσο, η καθαρή εκλογική νίκη των Συντηρητικών δεν διέλυσε την ομίχλη γύρω από τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Βρετανίας – Ε.Ε. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Brexit, δηλαδή, καλώς εχόντων των πραγμάτων, την 1η Φεβρουαρίου 2020. Ο Τζόνσον εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, ώστε να μην παραταθεί η μεταβατική περίοδος, στην οποία η χώρα του θα εξακολουθεί να τηρεί σειρά κανόνων της Ενιαίας Αγοράς. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο από την πλευρά των 27. Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι ο χρόνος των 11 μηνών είναι «εξαιρετικά βραχύς» για την επίτευξη συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν αναγκαστικά ένα ευρύτατο φάσμα ζητημάτων, από την οικονομία, τις μεταφορές και την αλιεία μέχρι την εκπαίδευση και την τεχνολογία. Στη χθεσινή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., από την οποία απουσίαζε, λόγω εκλογών, ο Τζόνσον, οι 27 εξέφρασαν την ετοιμότητα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, αν και διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν ότι ο κίνδυνος ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία δεν έχει εκλείψει.

Τη «νέα αυγή» του Μπόρις Τζόνσον απειλούν να σκιάσουν σύννεφα που άρχισαν κιόλας να πλησιάζουν το Λονδίνο, προερχόμενα από τη Σκωτία. Το εθνικιστικό κόμμα SNP κέρδισε τις 48 από τις 59 έδρες της περιοχής και η επικεφαλής του, Νίκολα Στέρτζον, έσπευσε χθες να ζητήσει δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία. «Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να έχει εντολή για να βγάλει την Αγγλία από την Ε.Ε., αλλά δεν έχει τέτοια εντολή για τη Σκωτία», σχολίασε η Στέρτζον.

Στο στρατόπεδο των Εργατικών, ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ήδη ότι θα αποσυρθεί από την ηγεσία του κόμματος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη χειρότερη επίδοση του κόμματος στα μεταπολεμικά χρόνια. Διευκρίνισε, όμως, ότι εννοεί να μείνει αρχηγός των Εργατικών μέχρις ότου δρομολογηθεί το συνέδριο που θα αναδείξει την επόμενη ηγεσία. Ο πιο καθοριστικός, κατά γενική ομολογία, παράγοντας που έκρινε την αναμέτρηση ήταν το γεγονός ότι ο Τζόνσον κατάφερε να αλώσει παραδοσιακά βιομηχανικά προπύργια των Εργατικών σε περιφέρειες της βόρειας Αγγλίας που είχαν ταχθεί υπέρ του Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή