Δημοτικότητα-ρεκόρ για Ντόναλντ Τραμπ

Δημοτικότητα-ρεκόρ για Ντόναλντ Τραμπ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρέχουσα εβδομάδα δεν άρχισε ακριβώς με τους καλύτερους οιωνούς για τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς θεωρείται πρακτικά βέβαιο ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εγκρίνει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του· μολαταύτα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ μάλλον θα αντλήσει αρκετή ικανοποίηση από τη δημοτικότητα-ρεκόρ που κατέγραψε σε νέα δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Quinnipiac, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα.

«Μερικές ημέρες πριν από την ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του (“impeachment”), ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταγράφει τη υψηλότερη δημοτικότητα που έχει σημειώσει ποτέ» με τις θετικές γνώμες για τα πεπραγμένα του στο 43% του γενικού δείγματος και τις αρνητικές στο 52%, σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου Κουίνιπιακ, το οποίο διενεργεί συχνά τέτοιες δημοσκοπήσεις.

Παρά το νέο ρεκόρ του, μερικές ημέρες πριν από την ψηφοφορία που αναμένεται να τον μετατρέψει στον τρίτο εν ενεργεία αμερικανικό πρόεδρο στην ιστορία στον οποίο θα απαγγείλει κατηγορίες το Κογκρέσο, η δημοτικότητα του Τραμπ παραμένει χαμηλότερη από εκείνη των περισσοτέρων προκατόχων του στο αντίστοιχο χρονικό σημείο των θητειών τους.

Το Κουίνιπιακ υπενθυμίζει ωστόσο ότι την 23η Οκτωβρίου, πριν από την έναρξη των δημόσιων ακροάσεων στο πλαίσιο της έρευνας για την παραπομπή του, η δημοτικότητα του δισεκατομμυριούχου ήταν χαμηλότερη, με τις θετικές γνώμες για το έργο του στο 38%. Τη 10η Δεκεμβρίου, το 41% των Αμερικανών που ερωτήθηκαν σχετικά ενέκρινε τα πεπραγμένα του μεγιστάνα των ακινήτων στην ηγεσία της χώρας.

Σε όρους κομματικής συσπείρωσης, οι Ρεπουμπλικάνοι εγκρίνουν το έργο του Τραμπ κατά το 92%, καταγράφει η δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες. Στην αντίπερα όχθη, στις τάξεις των Δημοκρατικών, το ποσοστό εκείνων που εγκρίνουν τα πεπραγμένα του δεν ξεπερνά το 4%. Μεταξύ όσων δήλωσαν ανεξάρτητοι, το 42% εγκρίνει το έργο του Τραμπ και το 50% το αποδοκιμάζει — μολαταύτα, πρόκειται και σε αυτή την πληθυσμιακή κατηγορία για ιστορικό υψηλό θετικών γνωμών υπέρ του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Το ρεκόρ προφανώς θα ικανοποιήσει το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, που μοιάζει να ελπίζει ότι η μακρά, περίπλοκη διαδικασία της παραπομπής του προέδρου σε δίκη θα κουράσει τους Αμερικανούς, που θα κληθούν στις κάλπες τον Νοέμβριο του 2020.

Ο Τραμπ δεν κρύβει τη στρατηγική του. Η διαδικασία της παραπομπής του είναι «καλή για εμένα πολιτικά», αποφάνθηκε την Παρασκευή, υποστηρίζοντας πως η δημοτικότητα του απογειώνεται.

Η έρευνα του πανεπιστημίου Κουίνιπιακ διενεργήθηκε από την 11η ως τη 15η Δεκεμβρίου με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.390 εγγεγραμμένων εκλογέων και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2,6%.

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή