Την Πέμπτη ορκίζεται η νέα κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον

Την Πέμπτη ορκίζεται η νέα κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το σχέδιο νόμου για το Brexit θα παρουσιάσει την Παρασκευή στη Βουλή των Κοινοτήτων, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του σώματος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος χθες υποδέχθηκε τους 109 νέους βουλευτές των Συντηρητικών στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Στην ομιλία της βασίλισσας, την ερχόμενη Πέμπτη, όπου ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του, ο ίδιος αναμένεται να δεσμευθεί για ενίσχυση της χρηματοδότησης του εθνικού συστήματος υγείας. Το νομοσχέδιο για το Brexit αναμένεται να ψηφιστεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, χάρη στη σημαντική πλειοψηφία που απολαμβάνουν οι Τόρις στη Βουλή.

Υστερα από περίπου τριών χρόνων αντιπαράθεση γύρω από το Brexit, ο Μπόρις Τζόνσον φιλοδοξεί να κινηθεί γρήγορα, σε μια προσπάθεια να ενώσει τη χώρα και να γεφυρώσει τον διχασμό που έχουν προκαλέσει οι διχογνωμίες γύρω από τον τρόπο και τον χρόνο της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ατυπη ψήφο εμπιστοσύνης στον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας προσέφερε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τζόνσον. Ο Τραμπ δεσμεύθηκε στην εκπόνηση φιλόδοξης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για τη συνέχιση της στενής συνεργασίας μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον στο ζήτημα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ραγδαίες είναι, εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις στο στρατόπεδο των ηττημένων Εργατικών, με το κόμμα να εγκαινιάζει, χθες, τη διαδικασία επιλογής νέου ηγέτη. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε την Κυριακή την επίσπευση της επιλογής του διαδόχου του, ο οποίος αναμένεται να αναδειχθεί στο συνέδριο των Εργατικών τον ερχόμενο Μάρτιο. Ευχάριστη έκπληξη προκαλεί η μεγάλη συμμετοχή γυναικών στη διεκδίκηση της αρχηγίας. Μεταξύ των επίδοξων ηγετών των Εργατικών ξεχωρίζει η 38χρονη βουλευτής Τζες Φίλιπς, θεωρούμενη μέλος της «δεξιάς πτέρυγας», αλλά και η Ρεμπέκα Λονγκ-Μπέιλι, κόρη λιμενεργάτη και προσκείμενη στην «τάση Κόρμπιν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή