Μ. Εσπερ: Μείωση Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν «με ή χωρίς συμφωνία με τους Ταλιμπάν»

Μ. Εσπερ: Μείωση Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν «με ή χωρίς συμφωνία με τους Ταλιμπάν»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ θέλει να μειώσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν «με ή χωρίς ειρηνευτική συμφωνία» με τους Ταλιμπάν, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού και στον στρατηγικό ανταγωνισμό με την Κίνα.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Όστιν Μίλερ, «πιστεύει ότι μπορεί να μειώσει τον αριθμό», δήλωσε ο Έσπερ μιλώντας σε δημοσιογράφους, την ώρα που πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι επίκειται μια ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο στρατηγός Μίλερ «πιστεύει ότι μπορεί διασφαλίσει τη διπλή αποστολή της αντιμετώπισης των τζιχαντιστικών ομάδων και της εκπαίδευσης του αφγανικού στρατού», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

«Από την πλευρά μου θα ήθελα να μειωθεί ο αριθμός των στρατιωτών διότι θέλω τους επαναπατρίσω» για να εκπαιδευτούν σε άλλα πεδία και να αναπτυχθούν στην Ασία και τον Ειρηνικό, εξήγησε.

«Τελικά η καλύτερη λύση για το Αφγανιστάν είναι μια πολιτική συμφωνία» μεταξύ της κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, υπογράμμισε ο Έσπερ. «Όμως πιστεύω ότι μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτών με ή χωρίς πολιτική συμφωνία».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι δεν έχει δώσει ακόμη εντολή προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι τη σχετική απόφαση θα λάβει ο Τραμπ, που είναι επικεφαλής του αμερικανικού στρατού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη αστραπή στο Αφγανιστάν, την πρώτη σε αυτή τη χώρα, την ημέρα της Γιορτής των Ευχαριστιών στα τέλη Νοεμβρίου.

Τότε είχε επιβεβαιώσει ότι επιθυμεί να μειώσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα σε 8.600 από 13.000 με 14.000 που είναι τώρα. «Μπορούμε να πάμε πολύ πιο μακριά από αυτό», είχε δηλώσει ο Τραμπ χωρίς να δώσει άλλες εξηγήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή