Στην Ελλάδα οπαδός του Λάντεν;

Στην Ελλάδα οπαδός του Λάντεν;

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αραβας υποστηρικτής του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος φέρεται να διαμένει στην Ελλάδα, αναζητείται από τις αμερικανικές Αρχές για πιθανή συμμετοχή του στο δίκτυο Αλ Κάιντα. Ονομάζεται Αμπούλ Καμπάντ κι έχει γράψει βιβλίο για τη χρήση χημικών, βιολογικών, ακόμη και πυρηνικών όπλων, το οποίο έχει αφιερώσει «στον Οσάμα Μπιν Λάντεν με αγάπη».

Τα συγκεκριμένα στοιχεία προέκυψαν από έγγραφο που βρέθηκε σε κτίριο του υπουργείου Αμυνας των Ταλιμπάν στο κέντρο της Καμπούλ κι έχει τίτλο «μέτρα ασφαλείας για πριν και μετά τη χρήση χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων». Το έγγραφο είναι γραμμένο στην αραβική γλώσσα και περιλαμβάνει την εισαγωγή από το βιβλίο του Αμπούλ Καμπάντ, ο οποίος δηλώνει ότι προέρχεται από την Ελλάδα και αυτοχαρακτηρίζεται «προστάτης των Μουτζαχεντίν». Αυτό αναφέρεται σε άρθρο των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», που σημειώνει ότι εκτός από το συγκεκριμένο έγγραφο, στο κτίριο βρέθηκαν επίσης γράμματα από μέλη και συνεργάτες της Αλ Κάιντα που συμβουλεύουν νεαρούς μουσουλμάνους να μεταβούν στα κέντρα εκπαίδευσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά και στοιχεία για τη δράση της Αλ Κάιντα όχι μόνο στο Αφγανιστάν αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η συνεργασία Ην. Πολιτειών – Ελλάδας για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας και την εξάρθρωση της Αλ Κάιντα αναμένεται να περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συναντήσεων που σχεδιάζει να έχει σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τομ Μίλερ με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

Ασφυκτικός ο κλοιός γύρω από τον Μπιν Λάντεν

Οσο πλησιάζει το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν, τόσο εντείνεται το ανθρωποκυνηγητό στις σπηλιές και τις αποξηραμένες κοίτες των ποταμών στις ανατολικές και κεντρικές οροσειρές της χώρας. Εκεί, οι καλύτερες μονάδες του αμερικανικού και βρετανικού στρατού αναζητούν και πιστεύουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Λιποτάκτες του στρατού των Ταλιμπάν και αιχμάλωτοι πολέμου έχουν προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες αρκετές πληροφορίες σχετικά με το πού μπορεί να βρίσκεται ο Μπιν Λάντεν, αν και σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του Πενταγώνου κάποιες από τις πληροφορίες αυτές είναι αντικρουόμενες.

Σχεδόν όλα τα στοιχεία συμφωνούν ότι ο Σαουδάραβας φυγάς και οι αξιωματούχοι της οργάνωσης Αλ Κάιντα έχουν παγιδευτεί στο Αφγανιστάν, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν ότι κατάφεραν να ξεφύγουν από τον κλοιό των δυνάμων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του ο Μπιν Λάντεν παραμένει στο Αφγανιστάν, ενώ οι περιοχές που μπορεί να κρυφτεί λιγοστεύουν συνεχώς.

Οι νέες πληροφορίες ανάγκασαν το Πεντάγωνο να ανεβάσει στους 300 τον αριθμό των στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων, που διεξάγουν τις έρευνες, τριπλασιάζοντας ουσιαστικά τη δύναμή τους.

Στις δυνάμεις που αναζητούν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν περιλαμβάνονται και μυστικές παραστρατιωτικές μονάδες της CIA, που αξιοποιούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator και ερευνούν εξονυχιστικά το Αφγανιστάν για να εντοπίσουν τους στόχους τους.

Οι μονάδες των αμερικανικών και βρετανικών ειδικών δυναμέων έχουν αναλάβει να χτενίσουν μικρής έκτασης περιοχές, για να βρουν στοιχεία που θα τις οδηγήσουν στον Μπιν Λάντεν και στους ηγέτες της Αλ Κάιντα, οι οποίοι σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές έχουν βρει καταφύγιο στις υπόγειες σπηλιές και τις σήραγγες των αφγανικών οροσειρών.

«Δημιουργούμε έναν κλοιό γύρω του και θα τον πιάσουμε», δήλωσε η Κοντολίζα Ράις, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, η οποία αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πού βρίσκεται ο Μπιν Λάντεν.

Μέσα στις σπηλιές

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας δήλωσε στην κυριακάτικη έκδοση των «Τάιμς» του Λονδίνου ότι οι αμερικανικές και βρετανικές ειδικές δυνάμεις έχουν περιορίσει τις έρευνές τους για τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν σε μια ορεινή περιοχή 80 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν.

Μπορεί να αποχώρησε

Οι οροσειρές ανατολικά του Κανταχάρ είναι γεμάτες από σπηλιές, όπου ο Λάντεν ίσως να έχει σχεδιάσει ένα τελευταίο χτύπημα. Πληροφορίες ανέφεραν ότι βρίσκεται στα βουνά της κεντρικής περιοχής Ορουζγκάν, από την οποία όμως μπορεί και να αποχώρησε ύστερα από την ήττα των Ταλιμπάν.

Παρά τα θετικά όμως σχόλια για την πορεία των ερευνών, οι δυνάμεις της αντιτρομοκτατικής συμμαχίας εξακολουθούν να ανησυχούν ότι ο Μπιν Λάντεν θα καταφέρει να ξεγελάσει τους διώκτες του. O Αμερικανός υπουργός Αμυνας εξέταζε την προηγούμενη εβδομάδα το ενδεχόμενο να έχει διαφύγει ο Λάντεν με ελικόπτερο, που βρισκόταν κρυμμένο στα φαράγγια των ανατολικών οροσειρών, ενώ η εφημερίδα «Αλ Χάγιατ» δημοσίευσε δηλώσεις πρώην μέλους της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με τις οποίες ο Μπιν Λάντεν έχει 10 σωσίες, τους οποίους δύσκολα μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος φόβος της αντιτρομοκρατικής συμμαχίας είναι ότι ο Μπιν Λάντεν ετοιμάζει ένα τελικό χτύπημα με «βρώμικες βόμβες». Οι ομάδες πάντως της CIA συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν και ελπίζουν ότι θα προλάβουν οποιοδήποτε σχέδιό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή