Γαλλία: Μεγάλη η συμμετοχή στις χθεσινές πορείες

Γαλλία: Μεγάλη η συμμετοχή στις χθεσινές πορείες

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Διακοπή της λειτουργίας των μέσων μεταφοράς, κλείσιμο των σχολείων και των περισσότερων μνημείων και μαζική συμμετοχή των συνδικάτων στην πορεία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, στο Παρίσι, σηματοδότησαν τη δέκατη τρίτη συνεχόμενη ημέρα απεργίας. Μόλις ένα στα τέσσερα τρένα «intercity» λειτούργησε χθες, ο Πύργος του Αϊφελ ήταν κλειστός για τους τουρίστες, ενώ πολλά δημόσια σχολεία διέκοψαν τη λειτουργία τους. Την ίδια στιγμή, η απεργία των εργαζομένων στην εταιρεία ηλεκτρισμού RTE προκάλεσε διακοπή στην τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος στο αριστοκρατικό 6ο δημοτικό διαμέρισμα της Λυών.

Οκτώ από τις 14 γραμμές μετρό της πρωτεύουσας παρέμεναν χθες εκτός λειτουργίας, ενώ ελάχιστα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου RER πραγματοποιήθηκαν. Οι δρόμοι της πρωτεύουσας γέμισαν –για μία ακόμη ημέρα– ποδήλατα και πατίνια, ενώ η κυκλοφοριακή συμφόρηση είχε ως αποτέλεσμα, ακόμη και οι μικρότερες αποστάσεις να απαιτούν μεγάλη υπομονή από τους οδηγούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, μόνο στο Παρίσι, στη χθεσινή απεργία συμμετείχε μεγαλύτερο ποσοστό σιδηροδρομικών και ελάχιστα μικρότερο ποσοστό εκπαιδευτικών, σε σύγκριση με την κινητοποίηση της 5ης Δεκεμβρίου. Παρότι ορισμένοι ιδιοκτήτες καφέ της λεωφόρου Ταμπλ, από όπου πέρασε η πορεία των συνδικάτων, κατέβασαν τα ρολά ασφαλείας τους, φοβούμενοι τη δράση μελών αναρχικών οργανώσεων «μπλακ μπλοκ», πολλά άλλα παρέμειναν ανοικτά για να εκμεταλλευθούν την πληθώρα πελατών. Μεγάλο ενθουσιασμό προκάλεσε στους συγκεντρωμένους η ταπεινωτική παραίτηση του «τσάρου» της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, Ζαν-Πιέρ Ντελεβουάγ, ο οποίος είχε αποκρύψει τη συμμετοχή του σε διοικητικά συμβούλια ινστιτούτων.

Η απεργία των μέσων μεταφοράς είχε όμως και «παράπλευρες απώλειες», καθώς σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των ατυχημάτων με δίτροχα, στη γαλλική πρωτεύουσα. «Διαπιστώσαμε αύξηση κατά 30% των περιστατικών τραυματισμών χρηστών ποδηλάτων και πατινιών, από 5 έως 14 Δεκεμβρίου», ανέφερε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής στο Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή