Ασκεί πίεση στις Βρυξέλλες ο Μπόρις Τζόνσον

Ασκεί πίεση στις Βρυξέλλες ο Μπόρις Τζόνσον

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκμεταλλευόμενος την άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 80 εδρών που εξασφάλισε στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, ο Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε με το «καλημέρα» εκστρατεία πίεσης στις Βρυξέλλες για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Βρετανίας και των 27.

Οπως γνωστοποίησε κορυφαίος συνεργάτης του Βρετανού πρωθυπουργού, η κυβέρνηση θα καταθέσει στο κοινοβούλιο πρόταση για τροποποίηση του νόμου, βάσει του οποίου η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου του 2020. Η εν λόγω τροποποίηση θα αποκλείει ρητά οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020.

Βάσει της υφιστάμενης συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, η βρετανική κυβέρνηση διατηρεί τη δυνατότητα να ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου και πέραν του 2020, ώστε να δώσει περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις με τους 27. Με τον νέο νόμο που ετοιμάζει ο Τζόνσον, το ενδεχόμενο ενός «σκληρού» Brexit, χωρίς συμφωνία με τον κυριότερο εμπορικό εταίρο της Βρετανίας, θα επανέλθει στον ορίζοντα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε χθες σημαντική πτώση της λίρας, εξατμίζοντας τα κέρδη των πρώτων ημερών μετά την άνετη νίκη των Συντηρητικών.

Η μη παράταση της μεταβατικής περιόδου –στη διάρκεια της οποίας η Βρετανία υποχρεώνεται να πληρώνει τις εισφορές της και να υπακούει σε κανόνες της Ε.Ε., επί των οποίων δεν θα έχει πλέον καμία επιρροή– αποτελούσε ρητή δέσμευση στο προεκλογικό πρόγραμμα των Συντηρητικών. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ντάουνιγνκ Στριτ υποστήριξε ότι «με απόλυτη καθαρότητα ως προς το χρονοδιάγραμμα, η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορέσουν να φθάσουν στην επιθυμητή συμφωνία».

«Πονοκέφαλος» η Σκωτία

Σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εμφανίστηκαν έτοιμοι να εργαστούν «με μεγάλη ενεργητικότητα», ώστε να γίνει δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μέσα σε μια τόσο σφιχτή προθεσμία. Ανάλογες εμπορικές συμφωνίες της Ενωσης με τρίτα κράτη, όπως ο Καναδάς, είχαν απαιτήσει αρκετά χρόνια.

Στο μεταξύ, το αίτημα των Σκωτσέζων εθνικιστών για δεύτερο δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας απειλεί να εξελιχθεί στην πρώτη σοβαρή δοκιμασία για τον Μπόρις Τζόνσον. Στη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων μετά τις εκλογές, ο Βρετανός πρωθυπουργός απέρριψε, σε μετριοπαθείς τόνους, το αίτημα για δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι η μεγάλη πλειονότητα του κοινοβουλίου δεν συμφωνεί με την πρόταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή