Εμπλοκή ελλείψει συνομιλητών

Εμπλοκή ελλείψει συνομιλητών

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Στις αντιρρήσεις της Βόρειας Συμμαχίας για τη συμμετοχή πρώην Ταλιμπάν στη μελλοντική κυβέρνηση του Αφγανιστάν φαίνεται ότι προσκρούουν οι προσπάθειες του OHE και των ΗΠΑ να οργανώσουν «στρογγύλη τράπεζα» από όλες τις παρατάξεις της χώρας, με απώτερο στόχο την εγκαθίδρυση κυβερνητικού σχήματος ευρείας σύνθεσης, μετά τη στρατιωτική ήττα του καθεστώτος των Ταλιμπάν, καθώς και ο τόπος διεξαγωγής της.

Ηγετικά στελέχη της Συμμαχίας ζήτησαν χθες από τα Ηνωμένα Εθνη να βρουν αντιπροσώπους της κυρίαρχης φυλετικής ομάδας των Παστούνων, στην οποία κυρίως στηρίζονταν οι Ταλιμπάν, για να μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις. O υπουργός Εξωτερικών της Συμμαχίας Αμπντάλα Αμπντάλα δήλωσε ότι η δική του παράταξη δεν έχει να προτείνει «συγκεκριμένους υποψηφίους» από την κοινότητα των Παστούνων, αν και θέτει ως όρο να μην επιλεγούν ως αντιπρόσωποι πρώην στελέχη των Ταλιμπάν.

Λείπει ο ηγέτης

Ωστόσο, η ανεύρεση μιας ισχυρής προσωπικότητας των Παστούνων, που θα μπορούσε να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική κυβέρνηση του Αφγανιστάν αποδεικνύεται ιδιαίτερα δυσχερής υπόθεση. Μια τέτοια φυσιογνωμία ήταν ενδεχομένως ο Αμπντούλ Χακ, ο οποίος είχε διεισδύσει στο κεντρικό Αφγανιστάν, προσπαθώντας να συσπειρώσει τους Παστούνους εναντίον των Ταλιμπάν, πριν εντοπιστεί και απαγχονιστεί από το καθεστώς, δύο εβδομάδες πριν από την κατάρρευσή του. Ετερος ηγέτης των Παστούνων και δυνάμει αντιπρόσωπός τους είναι ο Χαμίντ Καρζάι από την Κανταχάρ, ο οποίος δήλωσε χθες ότι οι «μετριοπαθείς» Ταλιμπάν «συμφωνούν στην εθνική συμφιλίωση και την εγκαθίδρυση κυβέρνησης εθνικής ενότητας», αλλά αρνήθηκε για την ώρα να δώσει ονόματα, με το επιχείρημα ότι θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους είχαν εναποθέσει μεγάλες ελπίδες στον πρώην μονάρχη του Αφγανιστάν, τον 87χρονο Μοχάμεντ Ζαχερ Σαχ, αλλά λόγω της πολυετούς εξορίας του φαίνεται να έχει ελάχιστα ερείσματα στη χώρα, ενώ δεν είναι αποδεκτός από το καθεστώς του πρώην προέδρου Μπουρχανουντίν Ραμπανί (Τατζίκου), παρά το γεγονός ότι υπό την πίεση των Αμερικανών, η Βόρεια Συμμαχία δέχθηκε να συνομιλήσει και με τη βασιλική αντιπροσωπεία.

Ο ειδικός απεσταλμένος του OHE Φραντσέσκ Βεντρέλ, ο οποίος βρίσκεται στην Καμπούλ από το Σάββατο και είχε σειρά επαφών με αξιωματούχους της Βόρειας Συμμαχίας, συζήτησε χθες με τον Ραμπανί το σχέδιο του Οργανισμού για διεξαγωγή στρογγυλής τραπέζης με όλες τις παρατάξεις, περιλαμβανομένων και των Παστούνων του Αφγανιστάν.

Διαφωνεί η B. Συμμαχία

Ο υπουργός Εσωτερικών της παράταξης Γιουνίς Κανούνι δήλωσε χθες ότι η Βόρεια Συμμαχία «συμφωνεί επί της αρχής (με τα σχέδια του OHE)», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν και σημεία διαφωνίας. H Βόρεια Συμμαχία φέρεται να έχει εκδηλώσει την επιθυμία για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων σε ουδέτερο ευρωπαϊκό έδαφος -Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία- δεδομένης της σθεναρής αντίδρασής της για τη διεξαγωγή τους σε πακιστανικό έδαφος, ενώ απερρίφθη και η πρόταση του Αμπού Ντάμπι.

Νεκροί άλλοι τέσσερις δημοσιογράφοι χθές στο Αφγανιστάν

ΤΖΑΛΑΛΑΜΠΑΝΤ. Τέσσερις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν χθες, αφού υποχρεώθηκαν από ένοπλους άνδρες να εγκαταλείψουν το όχημά τους στο δρόμο που συνδέει την Καμπούλ με το Τζαλαλαμπάντ. Σύμφωνα με διηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων, πυροβολισμοί ακούσθηκαν μετά την απομάκρυνση των δημοσιογράφων. Το θάνατο των τεσσάρων δημοσιογράφων επιβεβαίωσε χθες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Ρενάτο Ρουτζιέρο.

Νεκροί είναι ένας εικονολήπτης και ένας φωτογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, ένας δημοσιογράφος της ισπανικής «Ελ Μούντο» και μια Ιταλίδα συνάδελφός τους της εφημερίδας «Κοριέρε ντε λα Σέρα». H ομάδα ταξίδευε χθες με πομπή οκτώ οχημάτων σε περιοχή θεωρούμενη ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Βόρειας Συμμαχίας, 90 χιλιόμετρα ανατολικά της Καμπούλ. Αξιωματούχοι των συμμαχικών δυνάμεων, όμως, εκτιμούν ότι άτακτα τμήματα των Ταλιμπάν και Αράβων εθελοντών της Αλ Κάιντα ενδέχεται να δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Με αυτόματα όπλα

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι έξι ένοπλοι άνδρες υποχρέωσαν δύο από τα αυτοκίνητα της πομπής να σταματήσουν και έσυραν τους δημοσιογράφους από αυτά. H ομάδα των ενόπλων οδήγησε κατόπιν τους δημοσιογράφους σε κοντινό λόφο, προτού ακουσθούν ριπές αυτόματων όπλων. «Οδήγησαν τους δημοσιογράφους προς την κορυφή του λόφου, όταν οι δημοσιογράφοι γύρισαν να τους κοιτάξουν, οι ένοπλοι τους πυροβόλησαν», ανέφερε ο οδηγός Μοχάμετ Φαρά. Οι οδηγοί της πομπής εγκατέλειψαν έντρομοι το σημείο, ειδοποιώντας τα υπόλοιπα οχήματα της πομπής που ακολουθούσαν.

Οι νέες αρχές του Τζαλαλαμπάντ ανακοίνωσαν χθες το απόγευμα ότι πραγματοποιούν έρευνες στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τις σορούς των άτυχων δημοσιογράφων. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς από το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι οι αγνοούμενοι εργαζόμενοί του είναι ένας Αυστραλός εικονολήπτης και ένας Αφγανός φωτογράφος.

Η ιταλική «Κοριέρε ντε λα Σέρα» είχε αναφέρει χθες ότι δεν υπάρχει επικοινωνία με την ανταποκρίτριά της, Μαρία Κουτούλι. «Δεν είμαστε βέβαιοι ότι βρισκόταν στην πομπή. Δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε μαζί της μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τίποτε», δήλωσε χθες ο αρχισυντάκτης του διεθνούς τμήματος της εφημερίδας.

Βολές κατά Ιράκ, B. Κορέας και Ιράν για βιολογικά όπλα

ΓΕΝΕΥΗ. Λίγες εβδομάδες αφότου οι ΗΠΑ έπεσαν θύμα επίθεσης με βιολογικά όπλα, εξακολούθησαν χθες να εμποδίζουν τη δημιουργία μηχανισμού που θα ελέγχει την εφαρμογή της συνθήκης που απαγορεύει τα όπλα αυτά. Αντ’ αυτού, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Μπόλτον κατηγόρησε ευθέως το Ιράκ, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν ότι αναπτύσσουν προγράμματα βιολογικών όπλων.

«Οι ΗΠΑ υποψιάζονται ότι το Ιράκ έχει επωφεληθεί από την τρίχρονη απουσία ελέγχων για να βελτιώσει όλες τις φάσεις παραγωγής βιολογικών όπλων», είπε ο Μπόλτον ενώπιον των αντιπροσώπων 144 κρατών στη Γενεύη, όπου συζητείται η αναθεώρηση της συνθήκης του 1972 για την απαγόρευση των βιολογικών όπλων. O Μπόλτον, δήλωσε ότι ανησυχεί και για τη Συρία, τη Λιβύη και το Σουδάν. Πρόκειται για παρέκκλιση από τη συνηθισμένη διπλωματική πρακτική, σύμφωνα με την οποία, πριν κατονομαστεί δημοσίως μια χώρα-παραβάτης, έχει καταχωρισθεί στις σχετικές λίστες και έχουν πραγματοποιηθεί διμερείς συζητήσεις. O Μπόλτον απέφυγε να αναφερθεί στη Ρωσία, στο Ισραήλ, στην Κίνα και στην Αίγυπτο.

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσπάσουν το ενδιαφέρον από το γεγονός ότι απορρίπτουν τη δημιουργία ενός σοβαρού συστήματος επαλήθευσης», δήλωσε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» η M. Χόινκς, πρώην στέλεχος της κρατικής αμερικανικής υπηρεσίας αφοπλισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή