Ενα όνειρο καθόρισε την τύχη του Κανταχάρ

Ενα όνειρο καθόρισε την τύχη του Κανταχάρ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα όνειρο του μουλά Ομάρ «χάλασε» τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής για την παράδοση του Κανταχάρ από τους Ταλιμπάν και τον αρχηγό τους, ο οποίος θα κατέφευγε στα βουνά του Νότιου Αφγανιστάν. Αντί της φυγής οι Ταλιμπάν επέβαλαν αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας, απειλώντας με θάνατο όποιον την παραβιάσει.

Η τύχη του Κανταχάρ, τελευταίου προπυργίου των Ταλιμπάν, συνδέθηκε επομένως με το προφητικό όνειρο» του Ομάρ, όπως αποκάλυψε ο Αχμέντ Καρζάι, του οποίου ο αδελφός Αμίντ, άλλοτε ισχυρός άνδρας του Κανταχάρ, είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι αντιπροσωπεία της Βόρειας Συμμαχίας και των προσκείμενων στο Ζαχίρ Σαχ φυλάρχων των Παστούν, επρόκειτο να μεταβεί στην πολιορκημένη πόλη, προκειμένου να εξευρεθεί ειρηνική λύση. «Είδα ότι θα παραμείνω στην εξουσία όσο ζω», είπε ο Ομάρ στον αδελφό Καρζάι, που μετέδωσε το όνειρο, από το οποίο γεννάται το ερώτημα πόσο βέβαιος για τη μακροβιότητά του είναι ο ηλικίας 38 χρόνων μουλάς, εγκλωβισμένος στο Κανταχάρ, που βομβαρδίζεται αδιάκοπα επί 43 ημέρες, χωρίς διεξόδους ή μέσα διαφυγής, ιδιαίτερα μετά την ενίσχυση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, που παίρνουν μέρος στην καταδίωξη του «άφαντου» Μπιν Λάντεν, τον οποίο τώρα Αμερικανοί και Βρετανοί αναζητούν σε περιοχή 80 τετρ. χλμ. νοτιοανατολικά του Κανταχάρ, σύμφωνα με τους κυριακάτικους «Τάιμς» του Λονδίνου.

Διαψεύδοντας πληροφορίες του πρέσβη των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, Αβδούλ Ζαέφ, σύμφωνα με τις οποίες ο Μπιν Λάντεν έχει εγκαταλείψει τις περιοχές που ελέγχουν ακόμη οι Αφγανοί μουλάδες, «ίσως και το Αφγανιστάν», ο πρώην κυβερνήτης του Κανταχάρ, Γκιούλ Αγά Χαν, διοικητής δύναμης 1.000 ανδρών από φυλή της περιοχής, εκτιμά ότι «εάν ο Μπιν Λάντεν είναι στο Αφγανιστάν, βρίσκεται νοτιοδυτικά του Κανταχάρ, σε περιοχή αυστηρά ελεγχόμενη από τους Ταλιμπάν».

Αποτελεσματική, εφόσον δεν παρενεβλήθησαν προφητικά όνειρα, υπήρξε πάντως μεσολαβητική προσπάθεια φυλάρχων των Παστούν στην επαρχία Φαράχ, την οποία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γκιούλ Αγά Σιρζάι, αρχηγού φατρίας, εγκατέλειψαν το Σαββατοκύριακο οι Ταλιμπάν. Το γεγονός που δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητες πηγές, θεωρήθηκε από τους Παστούν «καλή αρχή» για την παράδοση του Κανταχάρ από τους «όλο και πιο ανασφαλείς Ταλιμπάν».

Η πτώση του Κανταχάρ θα σημάνει και την οριστική ήττα των Ταλιμπάν. Ενδεχομένως, όμως, θα εγκαινιάσει νέα περίοδο ανταγωνισμών, μεταξύ Νοτίων και Βορείων, δηλαδή Παστούν και Βόρειας Συμμαχίας, που απαρτίζεται από Τατζίκους, Ουζμπέκους και κυρίως Χαζάρους.

Συρρέουν στην Καμπούλ

Πρώην πρόεδροι και διάφοροι μνηστήρες της εξουσίας σπεύδουν στην Καμπούλ, όπου χθες προβλήθηκε, για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, κινηματογραφική ταινία. «Συγγνώμη» από τους ακροατές ζήτησε εξάλλου ταπεινά χθες ο ανταποκριτής του BBC Τζον Σίμσον, επειδή την περασμένη Τρίτη από δημοσιογραφικό ζήλο μετέδωσε την πτώση της Καμπούλ πριν ακόμη από την είσοδο της Βόρειας Συμμαχίας στην πόλη.

.Κουντούζ: φόβοι για σφαγές

Προσπάθειες να πεισθούν οι 12.000 μαχητές που παραμένουν στο Κουντούζ, τελευταία απόρθητη πόλη στο Βόρειο Αφγανιστάν, κατέβαλλαν χθες εκπρόσωποι της Βόρειας Συμμαχίας, η οποία ανακοίνωσε ότι διακόπτει για την ώρα την αντεπίθεση, για να αποφευχθεί η αιματοχυσία μεταξύ αμάχων. Ενδιαμέσως, αμερικανικά βομβαρδιστικά συνέχισαν να σφυροκοπούν θέσεις των Ταλιμπάν γύρω από την αρχαία πολιτεία, ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι την Κυριακή τα βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν 138 αεροπορικές επιδρομές με στόχους το Κουντούζ και το Κανταχάρ.

«Οι πολίτες είναι όμηροι των Ταλιμπάν και εμείς θέλουμε να αποφύγουμε τη σφαγή, για το λόγο αυτόν διαπραγματευόμαστε μαζί τους», δήλωσε ο Αριγιόνφαρντ Σαμσουλκάκ, ακόλουθος Τύπου της Συμμαχίας στο Ντουσάνμπε, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν. O ίδιος προειδοποίησε ότι εάν οι Ταλιμπάν δεν καταθέσουν τα όπλα, οι μάχες θα ξαναρχίσουν και δυστυχώς μία ακόμη πόλη θα υποφέρει.

Οπως κατ’ επανάληψιν έχει αναφερθεί, η παράδοση της πόλης καθυστερεί όχι λόγω των Αφγανών Ταλιμπάν, αλλά των Αράβων, Τσετσένων και Πακιστανών συμπολεμιστών τους, οι οποίοι δεν έχουν κανένα τρόπο διαφυγής και φοβούνται ότι θα σφαγούν. Εξι Αραβες την περασμένη εβδομάδα αυτοπυρπολήθηκαν σε σημείο κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν, μπροστά στα στρατεύματα της Βόρειας Συμμαχίας. Τη μεσολάβηση του OHE στο Κουντούζ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι, ζήτησε ο πρέσβης των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Ζαέφ, αν και δήλωσε άγνοια ως προς τις πραγματικές προθέσεις των πολιορκημένων

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το μέλλον της Ευρώπης, οι υπουργοί συμφώνησαν, όπως μας εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. T. Γιαννίτσης, τη διεύρυνση της ατζέντας της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 2004 και της Συντακτικής συνέλευσης που θα την προετοιμάσει, ώστε να μην περιορισθούν αυτές μόνο στα όσα παρέμειναν εκκρεμή κατά την περιπετειώδη Σύνοδο Κορυφής της Νικαίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή