H μεγάλη ανατροπή στη Βουλγαρία

H μεγάλη ανατροπή στη Βουλγαρία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι φυσικό για την αριστερή πολιτική να βρίσκεται σε άνοδο, τη στιγμή που οι περισσότεροι Βούλγαροι ζουν μέσα στη φτώχεια», δήλωσε ο πρόεδρος των Βουλγάρων σοσιαλιστών σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, μετά την εκλογή του. O κ. Παρβάνοφ επισήμανε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι κατέφυγαν σε μεθόδους «που μυρίζουν ναφθαλίνη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι Βούλγαροι είπαν όχι στο ψευδεπίγραφο δίλημμα «κομμουνισμός – αντικομμουνισμός». Θα παραμείνω αριστερός και σοσιαλιστής, οφείλω, όμως, να εγκαταλείψω τις κομματικές μου δεσμεύσεις και να αναλάβω το ρόλο του προέδρου», πρόσθεσε ο κ. Παρβάνοφ.

Με καταμετρημένες τις ψήφους 18 από 31 εκλογικών περιφερειών της χώρας, ο κ. Παρβάνοφ προηγείται με το 52,7% των ψήφων, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Πέταρ Στογιάνοφ εξασφαλίζει το 47,3%.

Αίσθηση προκαλεί πάντως η ήττα του κ. Στογιάνοφ, καθώς την υποψηφιότητά του είχε υποστηρίξει και ο πρωθυπουργός της χώρας και πρώην βασιλιάς, Συμεών Σαξκομπουργκόφσκι. O Συμεών προσήλθε σε εκλογικό τμήμα της πρωτεύουσας, όπου και άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, παρά τις δηλώσεις του, που τον ήθελαν να μην ψηφίζει εξαιτίας των μεγάλων εξόδων που απαιτούνται για να ταξιδέψει ο πρώην μονάρχης στο χωριό της Κεντρικής Βουλγαρίας, όπου είναι εγγεγραμμένος. O Τύπος της χώρας προβληματίζεται πλέον κατά πόσον ο Συμεών είχε το δικαίωμα να ψηφίσει στη Σόφια, μιας και δεν έχουν μεταφερθεί εκεί τα εκλογικά του δικαιώματα.

Αυξήσεις

Πολιτικοί αναλυτές αναρωτιούνται πλέον ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της εκλογής Παρβάνοφ στην κυβέρνηση του Συμεών, ενώ η δημοτικότητα του νέου πρωθυπουργού έχει αρχίσει να υποχωρεί σημαντικά, καθώς η κυβέρνησή του δεν έχει επιτύχει κατά τους τρεις πρώτους μήνες της στην εξουσία να δώσει λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα της χώρας.

Οι ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των αγαθών κοινής ωφελείας, καθώς και σειρά έμμεσων φόρων διέψευσαν τις νεοφιλελεύθερες προσδοκίες, που είχε δημιουργήσει η εκλογή του Συμεών στην εξουσία. Ως μακρινές φαντάζουν άλλωστε οι προεκλογικές υποσχέσεις του Συμεών για άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Βουλγάρων, οι οποίοι έδωσαν τη συντριπτική εκλογική νίκη στον Συμεών, στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Δεδομένης όμως της αδυναμίας της να προβάλει λύση προοπτικής σε σχέση με το τελικό καθεστώς του Κοσόβου, οι Αλβανοί ελπίζουν ότι είναι θέμα χρόνου η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους και εξέλαβαν την εκλογή Κοινοβουλίου, κυβέρνησης και προέδρου, ως ένα μεγάλο βήμα στη θεσμική προετοιμασία για το αναξάρτητο Κόσοβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή